• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

6-åriga Rikthors föräldrar: ”Det kunde ha varit vårt barn som drunknade”

Uppdaterad
Publicerad

Rikthor har autism precis som John Walter hade, femåringen som drunknade i ån utanför HVB-hemmet Platea i Hagfors förra året. Rikthors föräldrar hade också blivit lovade två personer ur personalen som vakade över honom. 

– Han springer också iväg, det kunde ha varit han som dog, säger hans mamma Emma Strandholm.

Rikthor är sex år och morgonen när John Walter springer ut från HVB-hemmet sitter han i en av nattpersonalens knä. Han är ett av de tre barn som de två i personalen ska punktbevaka. Han har samma diagnoser som John Walter, är autistisk och kan inte prata. Han har hål i tänderna och under sina månader på Platea har smärtan stegrats tills han dunkar huvudet in i väggen och skriker på nätterna, men informationen om hans tandläkarbehov har inte nått fram till personalen.

Precis som John Walter skulle Rikthor inte ha placerats på Platea, han hade bristande impulskontroll, kunde öppna fönster och dörrar och hade lätt för att rymma.

SVT Nyheter granskar

I mars 2021 hade Platea fått kritik för att deras närmiljö var för osäker för barn med Rikthors problematik.

Ändå placeras han på Platea i april för att utredas, och hemmet skriver att de har en bra miljö för honom.

– De lovade att det var säkert, och att det alltid skulle vara två personal med honom, säger Pierre Olsen, Rikthors pappa.

Behövde tandläkarvård

I överlämningen står det också att Rikthor är aktuell hos en specialisttandläkare.

– Han behövde sövas hos tandläkaren för han förstår inte vad som händer. Vi ville till varje pris undvika att man ska tvinga ner honom och hålla fast honom, säger mamma Emma Strandholm.

På hemmet är han är ofta orolig och ledsen. Han slår sitt huvud mot sängkanten och biter sig själv och personal så att det börjar blöda.  

Rikthor missar sin tid hos specialisttandläkaren i Göteborg som då kontaktar socialtjänsten för att påpeka att Rikthor inte kan förmedla sin smärta. Men inget om detta står skrivet i HVB-hemmets journaler. 

– Det var så pressat, fullt med barn, det kunde komma ett nytt barn några timmar efter ett annat lämnat så man hann inte läsa på ordentligt, säger Ludwig Hülphers som var inhoppsvikarie på Platea några månader tidigare. 

Efter en månad på hemmet upptäcker personal att Rikthor har hål i tänderna. I journalen noterar man att hans beteende antagligen “beror på tandvärken och smärtan”.

Fick dra ut fyra tänder

En tandläkare i Karlstad bokar in en ny tid för behandling när Rikthor ska sövas. Hemmets chef och personal får instruktioner om att han därför inte får äta innan besöket. 

På morgonen innan tandläkarbesöket i Karlstad möter personal honom i matsalen där han äter frukost. Det har ”blivit miss i kommunikationen med nattpersonalen som gav Rikthor smörgås på morgonen.” skriver man i journalen, och han får en ny tandläkartid. 

En månad senare har John Walter hittats död i ån. Rikthor får åka in till tandläkaren i Karlstad på grund av tandvärk. Då drar man ut två av hans tänder utan att söva honom, en tid efter att hemmet stängts ner får han ta ut två tänder till.

SVT har sökt socialförvaltning Nordost i Göteborg som inte vill svara på frågor om Rikthors placering.

Förra föreståndaren Birgitta Berg skriver till SVT:

”Osäker om det rapporterades som avvikelse. Det handlade inte om att barnet inte fick operation utan att barnet fick i sig en smörgås på morgonen och då kan man inte söva barnet. Operationen var därav tvungen att flyttas fram.”

Ägarbolaget Humana vill inte svara på SVT:s frågor men skriver att de stängde Platea bland annat på grund av deras brister med att anmäla och utreda allvarliga händelser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet