Resterna efter julbordet kan hålla i en vecka om de hålls nedkylda. Foto: Robin Haldert / TT

Det ska du tänka på för att inte bli smittad vid julbordet

Uppdaterad
Publicerad

Rena händer och rätt tillagad mat – det är det viktigaste om du vill undvika smittor vid julbordet, säger mikrobiologen Åsa Rosengren.

Julbord är inte värre smittohärdar än andra bufféer, men när säsongen nu är här finns det flera saker att tänka på om man vill undvika att tillbringa jultiden i sjuksängen. Det viktigaste är att maten hanteras rätt och att gästerna har tvättat händerna, säger Åsa Rosengren, mikrobiolog vid Livsmedelsverket.

– Som gäst ska man tänka på att alltid ha rena händer och ta med de slevar som är framlagda. Om man känner att man är dålig i magen ska man ta sitt ansvar och avstå från julbordet.

På restaurang är det viktigt att kall mat står på kylbrickor, men hemma är det inte lika strängt.

– När det gäller mat som står hemma i köket är det inte samma sak för då handlar det inte om lika lång tid.

Rester kan räcka i en vecka

Varm mat ska å sin sida hållas varm, över 60 grader. Det är när temperaturen hamnar på runt 40 som bakterierna växer som bäst.

– När man ska ta fram maten, om man har lagat den i förväg, behöver man inte ta ut allt på en gång. Man kan försöka göra en bedömning hur mycket som går åt och ställa fram det lite i taget. Sedan behöver det inte stå framme hela eftermiddagen.

Och när det gäller rester, kan man kalasa på dem i en vecka efter julbordet – så länge de är ordentligt nedkylda under tiden.

– Man ska ha det rejält kallt i kylen. Vi brukar rekommendera fyra grader. Då växer alla bakterier mycket långsammare. Men plockar man fram resterna flera gånger kanske de inte håller i en hel vecka, säger Åsa Rosengren.

Ris ska kylas snabbt

En del av maträtterna kan vara något farligare än andra om de inte hanteras rätt.

– På ris kan det finnas en bakterie som heter bacillus cereus och om man ska göra ris a la Malta och risgrynsgröten svalnar för långsamt kan den föröka sig och har man otur bilda gift, så om man gör ris a la Malta ska man försöka kyla ned det ganska snabbt.

Åsa Rosengren säger att man gör det bäst genom att fördela riset i flera behållare och ställa det ute.

– Men man ska inte skrämmas med hur farligt det är med julbord utan istället njuta av det. Det viktigaste är att man känner att det är en härlig stund med familj och vänner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.