MP:s riksdagsgrupp består av 25 personer, men kommer efter Nilssons avhopp att minskas till 24.
Förra hösten plågades partiet av en infekterad konflikt, då fyra riksdagsledamöter öppet kritiserade partiets linje i flera frågor. De fyra – Carl Schlyter, Jabar Amin, Valter Mutt och Annika Lillemets – ansåg att MP i regeringen lagt sig platt till exempel när det gäller Vattenfalls försäljning av tyska brunkolsgruvor.
Valter Mutt röstade nej till värdlandsavtalet med Nato och blev av med sitt uppdrag som utrikespolitisk talesperson. Han ersattes då av Pernilla Stålhammar.
Under en tid deltog inte de fyra kritikerna i riksdagsgruppens arbete, men sedan en tid finns de med igen.
Tidigare kriser
Våren 2016:
Bostadsminister Mehmet Kaplan tvingas avgå efter kritik om att han varit på en middag, där även turkiska högerextremister deltog.
Yasri Kahn, som nominerats till MP:s partistyrelse, vägrar att ta en kvinnlig tv-reporter i hand. Det leder till en debatt om partiets värdegrund.
Språkrören Åsa Romson och Gustav Fridolin får kritik för hur de hanterat krisen och ställer sina platser till förfogande. Det slutar med att Romson ersätts med Isabella Lövin och att Fridolin väljs om som språkrör.
Hösten 2016:
Fyra riksdagsledamöter kritiserar öppet partiets linje, till exempel värdlandsavtalet med Nato och försäljningen av Vattenfalls tyska brunkolsgruvor. De fråntas olika poster och bildar en egen arbetsgrupp. Numer deltar de fyra – Carl Schlyter, Jabar Amin, Valter Mutt och Annika Lillemets åter i riksdagsgruppens arbete.
November 2017:
Efter en lång konflikt tar partistyrelsen över styret av lokalavdelningen i Umeå och distriktet i Västerbotten, hemmadistrikt för en av de fyra – Jabar Amin.
Stefan Nilsson uppmanas lämna partiet i spåren av metoo och blir politisk vilde i riksdagen.
Pernilla Stålhammar petas som utrikespolitisk talesperson.