Publiken har tipsat SVT om ett inlägg om tvångsutvisningar, tunnlar under Diddys hus och en giraff som räddas i bergen. Foto: TT med flera

Diddy, tvångsutvisningar och en giraff bland publikens tips till SVT

Publicerad
SVT Verifierar ·

Vi har bett er skicka in bilder och videor i ert flöde som väcker frågor: Stämmer det verkligen? Är det på riktigt?

Den här veckan fortsätter vi att titta närmare på några av klippen ni bett om hjälp med. Det handlar om tunnlar under Diddys hus, en nyhet om tvångsutvisning, och en giraff i bergen.

Era tips till Verifieringshjälpen

Av de hundratals bilder och videor ni skickat in har vi valt ut några som antingen haft stor spridning, eller som vi bedömer har ett särskilt nyhetsvärde, och tittat närmare på dem.

Här är de tre klipp vi valt att granska:

  • Finns det en tunnel under Sean ”Diddy” Combs hus?
  • Har flera irakier tvångsutvisats?
  • Blir giraffen räddad uppe i bergen?

Fortsätt gärna att tipsa oss via formuläret ovan.

Vad innebär det att verifiera?

Att verifiera något innebär att man fastställer riktigheten, bestyrker något. Ofta görs det genom att kontrollera om någonting stämmer överens med verkligheten, eller ett original.

Andra synonymer till verifiera är fastlägga, belägga, intyga.

I tider av krig och politisk polarisering har behovet av att kunna undersöka om något är äkta ökat. Och artificiell intelligens har ytterligare bidragit till att fejkade bilder och filmer blir svårare att avslöja.

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet.

Så arbetar vi på SVT Verifierar

SVT Verifierar kombinerar traditionell journalistik med analys av bilder, digitala fotspår och öppna källor för att verifiera uppgifter som sprids och skildra viktiga nyhetshändelser på djupet. Läs mer om hur vi arbetar på SVT Nyheter.

Verifieringshjälpen

Mer i ämnet