Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ordföranden Eskil Wilhelmsson på aktivistgruppens årsmöte: ”Man påstår att de mest underliga sakerna är skaderisker för djuren”. SVT följde med på mötet i Vetlanda, se mer i klippet. Foto: Stefan Jansson/Arkiv

Djurägare: Därför demonstrerar vi mot länsstyrelsen

Uppdaterad
Publicerad

Djurägare runtom i Sverige menar att länsstyrelsen omhändertar djur på felaktiga grunder och följer strikta mallar som inte passar alla djurhållare. Men samtidigt slår myndigheten tillbaka och pekar på att deras beslut kan prövas i förvaltningsrätten.

Frågan om djurskyddet hamnade på agendan i slutet av mars i år när hotfulla pulverbrev skickades till länsstyrelser i hela Sverige. SVT har kartlagt hat och hot som riktas mot djurskyddshandläggare, men också pratat med djurägare som bedriver en mer demokratisk kampanj mot myndigheten.

– Min kritik är främst att länsstyrelsen inte är saklig och objektiv – den som först anmäler är den som får stå för sanningen. Och man använder färdiga dokumentmallar där man försöker få in verkligheten efter en karta, säger en djurägare som vill vara anonym.

Djurkriget

Föreningen ”Djurägarna Sverige” arrangerar demonstrationer, sprider påståenden på sociala medier och kontaktar myndigheter för att påverka djurskyddet. När SVT träffar medlemmarna på föreningens årsmöte i Vetlanda så tar de avstånd från pulverbreven och alla andra typer av hot.

Se mer från mötet i klippet.

Hur ofta får länsstyrelsen bakläxa av förvaltningsrätten? I Stockholm ändrades 11 av 256 beslut förra året. Se statistik från flera län i faktarutan nedan. Foto: SVT Grafik

”Vi gör fel ibland”

Maria Ek, avdelningschef på länsstyrelsen Västmanland, medger att enstaka misstag kan ske i djurskyddshandläggningen men anser att kontrollsystemet fungerar väl.

– Det är klart att vi gör fel ibland, precis som alla andra verksamheter. Men vi prövas i rätten, och det är väldigt få ärenden som vi får avslag på, säger hon.

Hur ofta gör länsstyrelsen fel?

SVT har begärt ut statistik på samtliga beslut hos länsstyrelsen som överklagats till förvaltningsrätten under 2022, och hur många av de besluten som bedömdes felaktiga. Följande län har svarat:

Stockholm: Under 2022 var Länsstyrelsen i Stockholm part i 256 stycken mål. 11 av de målen ändrades av Förvaltningsrätten.

Karlstad: Det avgjordes 35 mål under 2022 där Länsstyrelsen i Värmland eller Länsstyrelsen i Örebro var part. I ett av dessa 35 mål ändrades Länsstyrelsens beslut.

Uppsala: Vi har ett mål som avslutades år 2022 med Länsstyrelsen i Uppsala län som part. Dock bedömdes inte Länsstyrelsens beslut vara fel av Förvaltningsrätten i detta fall.

Jönköping: 38 mål överklagades och 1 av dem återförvisades och ändrades ett ärende.

Luleå: 178 inkomna mål där 8 har fått ändrad utgång.

Malmö: 248 överklaganden i Skåne län varav 43 beslut ändrades.

Göteborg: 192 avgjorda mål varav 18 beslut ändrades.

Linköping: Förvaltningsrätten har haft 61 mål under 2022 där Länsstyrelsen i Östergötlands län och Länsstyrelsen i Södermanlands län varit part. 3 av målen blev ändrade/delvis ändrade. 

Härnösand: 73 avslutade mål under 2022 där Länsstyrelsen i Jämtlands- och Västernorrlands län var part. Utgången kan vi inte söka fram med våra rutinbaserade sökverktyg.

Växjö: 5 av 175 mål under 2022 i Kalmar, Kronoberg och Blekinge har fått ändrad utgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurkriget

Mer i ämnet