Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Ek och Alexandra Röjder vid Länsstyrelsen i Västmanlan d berättar om hatet och hoten som allt oftare möter djurskyddshandläggarna. Foto: SVT

Djurskyddshandläggare berättar om hoten – skrik, spottloskor och hotfulla samtal

Uppdaterad
Publicerad

Fula ord, spottloskor, utskällningar och hotfulla telefonsamtal – så kan en dag på jobbet se ut för djurskyddshandläggaren Alexandra Röjder och hennes kollegor.

– Det är klart att det är lite läskigt. Oavsett vad vi gör i ett ärende så kommer någon vara missnöjd, säger hon.

Länsstyrelsen i Västmanland polisanmäler hot flera gånger per år. Alexandra Röjder understryker dock att det finns andra kollegor som är ännu värre drabbade än henne.

Maria Ek, avdelningschef, befarar att hoten kan få allvarliga konsekvenser.

Djurkriget

– Faran är om vi börjar ändra våra beslut för att vi blir rädda, och det är allvarligt. Jag vill inte se att det är så, men det kan finnas en risk, säger hon.

”Hot mot demokratin”

Risken att hotbilden kan påverka myndighetsutövningen framhålls också av flera huvudskyddsombud vid länsstyrelserna, i en enkät som SVT gjort. Enligt enkäten är djurskyddshandläggarna en av de mest utsatta grupperna när det gäller hot och hat.

Hoten beskrivs leda till både sjukskrivningar och svårigheter att rekrytera personal. Ett huvudskyddsombud beskriver dem som ”ett direkt hot mot demokratin som försvårar nyrekryteringen och ”på sikt leda till att tillsyn utförs i mindre utsträckning”.

Dyrbart

Hoten leder också till ökade kostnader för skattebetalarna. ”Vi har kontinuerligt begärt polisskydd i vissa insatser” heter det från ett län.

Veterinärverksamheten beskrivs som särskilt utsatt, med ”en fysiskt riskfylld arbetsmiljö med levande djur, farliga stallmiljöer och risker vid bilkörning.”

Länsstyrelsen Stockholm uppger att anställda har blivit uppsökta i hemmet av djurägare, fått meddelanden på privata telefoner och varit föremål för omfattande kartläggning och uthängning i sociala medier

Vet du mer? Tipsa oss.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Djurkriget

Mer i ämnet