Pulverbreven lamslog arbetet på länsstyrelserna under en hel dag, och ledde bland annat till att det inte gick att nå handläggare via den gemensamma växeln.
I dag pågår 21 förundersökningar om breven, samordnade av polisens Nationella operativa avdelning, Noa.
Det finns olika grupper runtom i landet som anklagar länsstyrelsen för att omhänderta djur på felaktiga grunder. Vår granskning visar hur tongivande individer sprider anklagelser i nätforum, skickar hotfulla meddelanden till myndigheter och hänger ut handläggare med namn och bild.
Föreslår våldsdåd
Grupperingarna har kopplingar till varandra. Ledande personer förekommer exempelvis i varandras kommentarsfält och videor på Youtube, och sprider varandras material.
– De är fler än man kan tro och de hjälper varandra, säger en djurskyddshandläggare på en länsstyrelse till SVT.
SVT har träffat en ledarfigur i rörelsen, som vill vara anonym. Han driver en Facebookgrupp med 2 000 medlemmar och står åtalad för förtal mot två anställda på länsstyrelsen, men säger själv att han tar avstånd från hot:
Hjälper andra polisanmäla
”Stoppa Länsstyrelsen” pekas av flera oberoende källor ut som en av de mest aggressiva grupperna. Den drivs av en kvinna bosatt i Stockholm och hennes sambo. Paret blev av med sitt djurtillstånd för tre år sedan och har sedan dess överklagat beslutet gång på gång.
Kvinnan agerar också ombud åt andra djurägare och hjälper dem att polisanmäla myndigheten. I en skrivelse från länsstyrelsen uppges bland annat att hon företräder en person som agerat hotfullt genom att dyka upp hemma hos handläggare.
Vi får kontakt med kvinnan på Facebook – se mer i klippet.
Vet du mer? Tipsa oss.