Sex av tio av dem som deltagit i en opinionsundersökning från Ipsos har svarat att Sverige bör ta emot färre flyktingar än i dag, skriver Dagens Nyheter som beställt undersökningen. 41 procent svarade att de vill ta emot betydligt färre flyktingar, och 19 procent svarade att de vill ta emot något färre flyktingar. Endast 12 procent svarade att de vill att Sverige tar emot fler flyktingar.
När samma undersökning genomfördes i februari 2015, före den stora flyktingströmmen till Sverige på hösten samma år, svarade 36 procent av väljarna att de ville ha ett minskat flyktingmottagande, jämfört med 26 procent som svarade att de ville ha ett utökat mottagande.
– Det är en dramatisk förändring, inte minst med tanke på att det har gått så fort, säger Marie Demker, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till DN.
I årets undersökning har bilden av invandringens påverkan på Sverige också förändrats något. Gruppen som tycker att invandring i huvudsak är bra för Sverige har minskat från 63 till 44 procent, samtidigt som gruppen som tycker att invandring i huvudsak är dåligt för Sverige har ökat från 13 till 31 procent.
Undersökningen genomfördes den 9-19 februari genom digitala intervjuer med 1 030 väljare som hämtats från en slumpmässigt rekryterad webbpanel.