Foto: Ng Han Guan/TT

Nordisk Huawei-chef förnekar Kinas mediecensur i inspelat möte

Uppdaterad
Publicerad

Kina blockerar inte internationella medier för sina medborgare. Det hävdar en av den kinesiska mobiljätten Huaweis chefer i ett inspelat möte med internetleverantören Bahnhof.

Företaget Huawei befinner sig just nu i centrum av världens uppmärksamhet. Bolaget marknadsför sig som en stabil leverantör av framtidens mobilnät – samtidigt som kritiker ser risker med att göra sig beroende av ett kinesiskt företag.

– Om Östtyskland var den analoga övervakningsstaten så är Kina den digitala övervakningsstaten, säger internetleverantören Bahnhofs vd Jon Karlung som länge engagerat sig i frågor som rör integritet på nätet.

SVT Nyheter granskar

Karlung är kritisk mot Kinas växande roll inom den digitala infrastrukturen, och Bahnhof har dragit ned på sina inköp från Huawei. Men medan Jon Karlung ser Huawei som ett ideologiskt drivet företag så vill Huawei ge en annan bild.

– Vi är ett privat företag som försöker göra oss så oberoende av politiken som möjligt och fokuserar på våra kunder, säger Kenneth Fredriksen, vd för Huawei Sverige. Han tillbakavisar alla misstankar om att bolaget skulle vara präglat av det kinesiska kommunistpartiets värderingar.

– Det är ett påstående som inte är relaterat till fakta.

Tog med dold kamera

För några veckor sedan bjöds Jon Karlung in till ett möte med Huawei. Han tog med en SVT-journalist som utgav sig för att vara anställd av Bahnhof. Personen skulle ställa tuffa frågor om hur Bahnhof ska bemöta konsumenter som är kritiska mot Kina.

– Våra kunder är oroliga över situationen i Kina och vi behöver förklaringar.

Till en början upprepar Huaweis chefer bolagets budskap att man inte lägger sig i politiken, men efter att SVT-journalisten, som utgav sig för att vara anställd av Bahnhof, pressat och provocerat så börjar man ge svar. Ett av dem handlar om vad man ska säga om Kinas censur och blockering av medier.

– Kina hindrar människor från att ta del av BBC, Amnesty och internationella medier?

– I Kina kan vi läsa alla de där, svarar en av Huawei-cheferna.

Hon uppger att Kina visserligen blockerat Google och Facebook, men att det beror på att bolagen samlat in för mycket data om sina användare.

”Jag kan se BBC”

När SVT konfronterar Huawei Sveriges vd Kenneth Fredriksen med påståendet att människor i Kina kan ta del av internationella medier, så svarar han att Huawei är ett privat företag som inte förhåller sig till vad som sker i Kina.

Men har du uppfattningen att kineser har tillgång till BBC, Amnesty och internationell media?

– Nu har inte jag satt mig in i situationen i Kina. När jag är i Kina så kan jag se BBC på alla hotell där jag varit, säger Kenneth Fredriksen.

Kinakännaren Jerker Hellström på FOI tillbakavisar dock bilden.

– Internationella medier är generellt blockerade i Kina. I den mån man kan se BBC på sitt hotellrum så blockeras sändningarna när det kommer in på känsliga ämnen, som till exempel protesterna i Hongkong.

Huawei uppger att de två cheferna uttryckt sina privata uppfattningar vid ett privat möte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Nyheter granskar

Mer i ämnet