Dömd för barnmisshandel – slipper betala böter

Uppdaterad
Publicerad

Den omtalade barnmisshandeln i Gamla Stan för två veckor sedan slutade med fällande dom för Giovanni Colasante. Han döms för att ha misshandlat sin 12-årige son, men slipper betala böterna.

Italienske lokalpolitikern Colasante greps i Gamla Stan i Stockholm för två veckor sedan efter att han misstänktes ha misshandlat sin son. Han tvingades stanna kvar i Sverige till dess rättegången var över.

I Italien blev fallet mycket uppmärksammat då barnaga inte är förbjudet i landet. I flera tv-program och tidningar framfördes åsikter om att svenska myndigheter överdrev.

Behöver inte betala böter

Påföljden för Colasante blir 30 dagsböter á 220 kronor. Dessutom ska han betala 500 kronor till brottsofferfonden.

Men eftersom Colasante varit belagd med reseförbud inför rättegången vid sån ”förhållandevis lindrig brottslighet” anser rätten att han inte behöver betala några pengar eftersom reseförbudet inneburit men för honom.

Colasante förnekar

Domstolen skriver i domen att det är utrett att Colasante under cirka fem sekunder dragit sin son i håret ”vilket medfört övergående smärta hos sonen”.

Det står också att ”även med beaktande av att våldet utövats av en vuxen mot ett barn kan misshandeln inte bedömas som annat än mindre allvarligt, det vill säga ett ringa brott.”

Colasante själv har hela tiden förnekat brott. Han sa i tingsrätten att han var orolig för att Michele skulle springa iväg och gå vilse. Därför tog han tag i jackkragen på sonen och kan han ha kommit åt håret eftersom sonen har långt hår.

”Använde inget avsiktligt våld”

Men han använde inget avsiktligt våld mot sin son, sa han. Efter rättegången var han övertygad om att han skulle frikännas:

-Jag hyser förtroende för det svenska rättsväsendet, sa Colasante till Rapport vid rättegången. De lär förstå mina skäl och därmed inse att jag blivit orättvist behandlad.

Fyra såg hur han drog i håret

Enligt tingsrättens dom har fyra vittnen sett hur pappan dragit sin son hårt i håret. Flera av dem har rusat fram för att avstyra ytterligare våld.

När det gäller de slag som två vittnen sett pappan utdela är läget mer oklart. Pappan döms därför till misshandel enbart på grund av den hårdhänta luggningen.

Trots att våldet utövats av en vuxen mot ett barn anser rätten att misshandeln är av det mindre allvarliga slaget, det vill säga ett ringa brott. Mannen ska ha åsamkat sin son smärta under ungefär fem sekunder.

Att pappan greps i samband med brottet och sedan dess varit frihetsberövad tog rätten hänsyn till då straffet bestämdes. De böter mannen dömdes till anses därför vara erlagda.

Att anhållas och beläggas med reseförbud vid misstanke om mindre allvarliga brott är ovanligt. Att så ändå skedde i det här fallet berodde på att man ville försäkra sig om att pappan inte skulle lämna landet.

Domen ger hopp för Rädda Barnen

På italienska Rädda Barnen (Save the Children Italia) är man mycket nöjda med den svenska domen.

-Jag tycker att den svenska domstolen dömt helt rätt, säger Valerio Neri, organisationens generalsekreterare i Rom.

Han hoppas att domen kan bli en del i organisationens arbete med att få till en liknande lagstiftning i Italien som den vi har i Sverige.

-Nyheten om det som hände i Sverige har varit bra för debatten här. Men vi måste ha ännu mer debatt för att övertyga folk innan vi kan ändra lagen, säger Neri till TT.

Enligt Neri tycker många italienare att barnen hör till familjen och att familjen ska sköta sig själv, utan inblandning från samhället och lagstiftarna.

-Men jag är väldigt säker på att vi kan ändra på det här gammalmodiga sättet att tänka. Vi måste få folk att förstå att barn först och främst är medborgare med egna rättigheter.

”Samma skydd för barnen”

-Man måste nu försöka förklara att en lag inte innebär att man ska försöka kriminalisera föräldrarna. Utan att lagen är där för att kunna ge barn samma skydd som vuxna, säger Mali Nilsson som är Rädda barnens globalt ansvariga för arbetet mot barnaga.

-Det är jätteviktigt att man förstår att barn har rättigheter och de är oerhört mycket mer sårbara än vad vi är som vuxna så därför är det jätteviktigt att lagen ger dem minst lika mycket skydd som vi vuxna har, säger Mali Nilsson till Rapport.

Anders Naeselius

anders.naeselius@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.