Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Dömd man satt häktad nästan ett år – JO riktar skarp kritik

Uppdaterad
Publicerad

En fängelsedömd man satt häktad nästan ett år efter sin dom. Det då han inte fått någon plats på en anstalt. Nu riktar JO skarp kritik mot kriminalvården, vilket Dagens Juridik var först med att rapportera.

Den dömde mannen anmälde Kriminalvården till JO våren 2023. I anmälan skriver han att han inte hade några restriktioner men trots det suttit isolerad 24 timmar om dygnet från att träffa andra intagna.

Han kunde heller inte se ut i samhället från sin cell som även saknade toalett. Han fick inte heller ta emot besökare under de första sex veckorna då det bodde intagna i besöksrummet.

Mannen satt först häktad i Sollentuna för att senare bli förflyttad till häktet i Norrköping, där han satt i åtta månader, och först efter närmare ett år blev han placerad på en anstalt, något som strider mot tidsfristen i strafftidslagen.

JO riktar därför skarp kritik mot Kriminalvården. I beslutet noterar man att åtgärder tagits för att underlätta mannens vistelse och att myndigheten försökt att få honom omplacerad till ett gemensamhetshäkte, men att förhållandena likväl varit helt oacceptabla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.