till vänster: JO Katarina Påhlsson. till höger: en arrestcell

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Väldigt beklämd, inte värdigt ett rättssamhälle” – JO Katarina Påhlsson om hur det ser ut i arresterna och att häktade kan vara där i veckor. Foto: SVT

JO:s hårda kritik mot att häktade sitter i arresterna: Inte värdigt

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) menar att Kriminalvården bryter mot lagen när många häktade nu är placerade i arrester.

– Jag är lagarnas väktare och jag menar att det här är i strid med lag, säger Katarina Påhlsson, justitieombudsman.

Antalet häktade som blir kvar i polisens och Kriminalvårdens arrester har ökat kraftigt på senare tid – idag sitter det 197 häktade där. Det trots att frihetsberövade bara ska vara där de första dygnen och trots att JO i flera beslut påtalat att det strider mot lagen att hålla kvar häktade i arrester på grund av platsbristen.

– Det är allvarligt, både för de intagnas hälsa, men också för att det inte är förenligt med lagen, säger Katarina Påhlsson, justitieombudsman.

Arresterna är gjorda för tillfällig förvaring och är mycket enklare utformade än häktescellerna. Ofta saknas till exempel toalett och handfat i cellen.

”Kaos just nu”

Senaste beslutet från JO kom nyligen efter en anmälan av Mari Schaub-Iggström, som är en av många advokater som är kritiska till situationen.

– Du ska föras direkt till häkte, men nu är det regelmässigt så att människor får sitta häktade i arresten två, tre och fler veckor än så. Så det är kaos just nu och det finns inga platser i häktet, säger advokaten Mari Schaub-Iggström, som också är förtroendevald för Socialdemokraterna i sin hemkommun.

Kriminalvården: Har inga alternativ

Kriminalvården tycker att situationen är olycklig och håller med JO om att det egentligen saknas lagstöd för att hålla häktade i arresterna.

– Men vi ser heller inte att vi kan vägra ta emot häktade personer, vi måste upprätthålla frihetsberövandet. Det är det som enligt vår bedömning är det allra viktigaste, säger Susanne Wedin, avdelningsdirektör Kriminalvården.

Kriminalvården ser heller ingen snabb lösning.

– Men vi ser ju på sikt att det tillkommer fortlöpande nya platser. Vi jobbar intensivt med att hitta andra lösningar, säger Susanne Wedin.

Dömda får sänkt straff

På senare tid har flera fängelsedömda också fått sänkta straff av domstolarna på grund av att de varit för lång tid i arresten.

”Givetvis ska dock individen inte lastas eller fara illa av samhällets bristande planering”, skriver en tingsrätt i en av domarna.

HÄKTADE SOM KVARSTANNAR I POLISENS ARRESTER

31 jul 2023: 8 personer

27 sept 2023: 31 personer

30 okt 2023: 80 personer

27 nov 2023: 98 personer

27 dec 2023: 89 personer

31 jan 2024: 164 personer

Källa: Polisen/NOA

Fotnot: Statistiken ovan gäller hela landet och omfattar inte de arrester som Kriminalvården driver åt polisen, vilket innebär att antalet häktade i arrest egentligen är ännu större.

Den 2 februari 2024 fanns sammanlagt 197 häktade i arrest. 145 satt i polisens arrester och 52 i Kriminalvårdens arrester.

Siffran från slutet på augusti har fallit bort i utdraget från Polismyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.