På mindre än ett år har fyra sjukhus i Sverige drabbats av omfattande stölder. Tjuvarna har specialiserat sig på endoskopi och kommit över utrustning för närmare 30 miljoner kronor.
I helgen drabbades Karolinska sjukhuset i Solna och polisen misstänker att det finns ett samband mellan stölderna.
– Vi kan inte utesluta att stölderna är samordnade eller sker i organiserad form. Och vi har redan fått lite internationell information som styrker det, säger Håkan Wall.
Stölderna utreds lokalt i respektive polisområde, men även den Nationella operativa avdelningen är inkopplad.
– Vi försöker att skaffa oss en lägesbild av de senaste stölderna och jobbar nu mest med underrättelsearbete och internationella kontakter, säger Håkan Wall.
Många stölder i Europa
Tidigare har flera stölder av endoskop skett på sjukhus ute i Europa och den grekiska polisen misstänker att colombianska knarksmugglare kan vara inblandade. De använder utrustningen för att se så att knarkkurirerna har med sig alla droger i magen. En teori som den svenska polisen inte utesluter.
– Vi utesluter inte det som rapporteras från Grekland men det är heller inget vi låser fast oss vid utan det får vara en hypotes som alla andra, säger Håkan Wall.
LÄS MER: Stölder av dyrbar medicinsk utrustning över hela Europa
Polisen går nu ut och uppmanar sjukhus att höja säkerheten kring utrustningen. Flera sjukhus har lyssnat på polisens rekommendation och vidtagit flera åtgärder, bland annat har nya larm installerats på flera ställen.
Men situationen är känslig och inget av sjukhusen vi pratat med vill visa upp sin verksamhet eller låta sig intervjuas av säkerhetsskäl.
– Vi har installerat larm och höjt säkerheten. Men ledningen har beslutat att vi inte ska visa upp vår verksamhet av säkerhetsskäl, säger Ingvor Farinotte som är presschef på Danderyds sjukhus.
Patienter får vänta
De drabbade avdelningarna har lånat utrustning från andra sjukhus i närområdet. Karolinska sjukhuset i Solna som hade inbrott i helgen klarar av sommarens behov tack vare utrustning från sjukhuset i Huddinge. Samtidigt har de vidtagit åtgärder för att vara förberedda i höst.
Endoskopi används för att se och utföra ingrepp i bland annat magsäcken och tarmarna. Undersökningen används för att utreda om någon lider av exempelvis tarmcancer och då är det viktigt att snabbt kunna ställa en rätt diagnos. Något som enligt polisen är allvarligare än summan.
– Det är stora summorna som det handlar om men det är inte det allvarligaste här, utan det är ju patienter och patientsäkerhet, säger Håkan Wall.