På onsdag lämnar Riksbanken nytt besked om styrräntan. Det mesta pekar på att de kommer meddela den första sänkningen på över åtta år.  Men vad betyder det för människors boränta?

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur bra är folk egentligen på att förhandla med banken? SVT:s reporter Justina Hüll har frågat folk på stan vad de har i ränta. Foto: Eneida Berisha/SVT

”Du som låntagare har ett ansvar att förhandla med banken”

Uppdaterad
Publicerad

Att Riksbanken sänker styrräntan innebär inte att bankerna automatiskt kommer följa efter.

Ansvaret att förhandla räntan ligger faktiskt på kunden – och så här gör man det bäst, enligt sparekonomen Frida Bratt.

På onsdag meddelade Riksbanken att man sänker räntan för första gången på åtta år. Sänkningen landade på 25 punkter till 3,75 procent.

För många bolånetagare kan beskedet innebära en välkommen andningspaus. Men att Riksbanken sänker räntan betyder inte att bankerna per automatik justerar låntagares boränta.

– Du som låntagare har ett ansvar att förhandla med banken, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet.

– Banken kommer inte per automatik att ge dig sitt bästa erbjudande

Ekonomens bästa tips vid förhandling

Det finns ingen garanti för att banken måste matcha Riksbankens sänkningar, eller alls ge dig en sänkning. Storbankerna väntar dessutom ofta in varandra och marknaden, innan de sänker överhuvudtaget.

Bratt tipsar därför om att ligga på som kund, att jämföra med andra bankers erbjudanden och berätta för banken vilka erbjudanden du kan få hos någon annan.

– Om banken inte nappar så kan man be om att få sitt amorteringsunderlag – alltså dokumenten som behövs vid en flytt, för att visa att man menar allvar, säger hon.

– Kom ihåg: banken tjänar på att ha dig som kund. Är du en stabil kund med höga lån – påminn bankerna om det!

Hur bra är folk egentligen på att förhandla med banken? Vi har frågat folk på stan vad de har i ränta i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.