Foto: TT

Dyrare att anställa äldre över 65

Uppdaterad
Publicerad

Blir det dyrare att anställa och behålla äldre över 65 år så kommer sysselsättningen bland äldre att minska. Den kritiken riktar idag Lars Calmfors professor i nationalekonomi mot regeringens förslag att höja löneskatten för alla över 65 år från 1 januari 2015.

– Om man vill få äldre att stanna kvar och arbeta så är det mindre klokt och vi vet ju att vi har stora avgångar inom många yrken inte minst inom sjukvården och läraryrket så är man mån om att hålla kvar folk så är det förmodligen mindre välbetänkt.

Det säger idag professor Lars Calmfors efter att regeringen föreslår att löneskatten för äldre över 65 år ska höjas med 8.5 procent från årsskiftet.En skatt som betalas av arbetsgivaren för den som är anställd. Egenföretagare får betala skatten själv.

Läget efter valet 2014

Skatteintäkter och sysselsättning

Lars Calmfors ser två skäl till varför löneskatten nu höjs för äldre, dels att regeringen behöver ökade skatteintäkter och dels att regeringen kanske har en föreställning om att blir det färre äldre kvar så får fler ungdomar jobb – något som forskningen inte alls stöder.

– Det finns väldigt svagt stöd för att högre sysselsättning för äldre leder till lägre sysselsättning bland unga, det mesta talar för att i länder där man har hög sysselsättning för äldre där har man också hög sysselsättning för ungdomar. Det verkar inte slå ut vartannat säger Lars Calmfors till SVT.

Vilken signal ger då detta när alla har laglig rätt att jobba till 67 år?

– Ja det gör det ju dyrare för arbetsgivaren och de kan ju då bli mer tveksamma till att behålla äldre, säger Lars Calmfors.

Skatten togs bort 2007

Det var den borgerliga alliansregeringen som 2007 tog bort löneskatten på 8,5 procent. I kombination med sänkt inkomstskatt, ett förstärkt jobbskatteavdrag skulle det få fler äldre att jobba kvar efter 65 år.

Resultatet visar i en studie från IFAU att de båda riktade skattesänkningarna mot äldre ledde till att sysselsättningen bland äldre ökade med 5 procent.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Läget efter valet 2014

Mer i ämnet