till vänster, rektor som håller en studentmössa. till höger, två kvinnliga elever

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hur mycket sa du? 30 000 kronor för att åka flaket?” Elever pressas av dyrare studentfirande – men rektorn på Tumba gymnasium har tagit till ett ovanligt knep för att hjälpa eleverna. Foto: Emil Larsson/SVT

Dyrare studentfirande pressar elever

Uppdaterad
Publicerad

Pimpade studentmössor, lastbilsflak och skräddarsydda kostymer – att fira studenten slukar allt mer pengar. Marknaden för studentfirande omfattar nära två miljarder kronor, enligt Svensk Handel. Det sätter ekonomisk press på många elever och deras familjer. Men det finns sätt att hejda kostnadsexplosionen.

– Det sätter press på alla, säger Leah Aho, som går i trean på Tumba gymnasium utanför Stockholm. Man ska gå ut med en fin klänning, fina skor.

– Jag såg en kostym som jag gillade jättemycket, säger hennes klasskompis Theodor Jangard Lundberg, men den kostade fyra och ett halvt tusen kronor.

De sitter tillsammans i skolans bibliotek och räknar på vilket slags firande klassen har råd med. I ett par år har de gemensamt sålt kakor och underkläder för att ladda klasskassan, och de försöker hålla nere kostnaderna.

Men trots att de jämför priser springer summorna fort iväg. Ett studentflak till exempel, kostar omkring 30 000 kronor – oavsett vilken leverantör de talar med.

Försöker bryta trenden

Enligt Svensk Handels senaste rapport i ämnet beräknades ungdomarna och deras familjer lägga 1,9 miljarder kronor på att fira studenten. Det är en ökning från året innan, då kostnaderna låg på 1,8 miljarder kronor.

– Det kan bli otroligt kostsamt för föräldrarna, säger Alf Solander, rektor på Tumba gymnasium. Det blir lätt att eleverna försöker bräcka varandra på olika sätt, med kläder och baler och limousiner.

Samtidigt finns en annan trend. På många gymnasier har de höga kostnaderna lett till debatt. Och Svensk Handel noterar att mer än en fjärdedel av eleverna planerade att köpa begagnade examenskläder.

Tumba gymnasium har tagit flera konkreta steg bort från exploderande kostnader kring studenten.

Se rektorns tips i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.