Maria Mindhammar, som själv är jurist, betonar att rättsläget på flera punkter är oklart kring myndigheternas it-användning. Men hon slår fast att lagligheten är central för en god förvaltning, och välkomnar SVT:s granskningar som visat hur flera tjänster inte följt lagen (se faktaruta).
– Det är viktigt att vi har en digital utveckling men naturligtvis ska vi inte gå över de lagar och förordningar som finns.
Efter SVT:s granskning av webbtjänsten Jobskills inrättade myndigheten ett informationssäkerhetsråd med jurister och säkerhetsexperter. Rådet ska undersöka lagligheten innan man lanserar nya tjänster. Samtidigt har SVT visat att man så sent som i fjol gick emot rådets rekommendation i samband med lanseringen av en ny tjänst.
– Vi lär oss efter hand och vi försöker hinna ikapp de lanseringar som vi gjort, säger Maria Mindhammar.
Konsult gör genomlysning
Nu ska man också se över rutinerna för chefers bisysysslor, efter SVT:s avslöjande att en tidigare AF-chef startat en branschförening inom sitt eget verksamhetsområde.
– Det enskilda fallet vill jag inte kommentera men det är jätteviktigt att ha tydliga riktlinjer.
Myndigheten har också hyrt in en konsult som ska se över alla myndighetens it-satsningar inför den reformering som regeringen kommit överens med Liberalerna och Centerpartiet om.
– Vi vänder på alla stenar både kring det osäkra rättsläget och effektiviteten. Vad ska Arbetsförmedlingen lägga sina resurser på framöver?
Lovar ingen app-butik
Genomlysningen ska vara klar under våren och innan dess vill Maria Mindhammar inte sia om resultatet.
Men på en punkt väljer hon en annan väg än sin föregångare Mikael Sjöberg. 2016 skrev han att Arbetsförmedlingen skulle lansera en egen app-butik ”likt Appstore eller Google Play”.
App-butiken har fortfarande inte blivit verklighet och Maria Mindhammar vill inte heller upprepa utfästelsen.
– Jag måste först diskutera med mina medarbetare vad vi ska lägga våra resurser på.
BAKGRUND: it-satsningarna som bröt mot lagen
Arbetsförmedlingens it-satsningar har flera gånger hamnat i konflikt med lagen.
2017 fick myndigheten böta en kvarts miljon för en rad olagliga inköp av it-konsulter.
2018 tvingades man stoppa och göra om webbtjänsten Jobskills eftersom den kunde utnyttjas för flyktingspionage. Senare visade en utredning att tjänsten vid lanseringen brutit mot lagen, och den tidigare ansvarige chefen utreds av åklagare.
2019 avslöjades ett omfattande it-haveri om resulterat i tusentals felaktiga beslut. Besluten hade fattats av en beslutsrobot, i ett system som även det visade sig ha brutit mot lagen.
2020 kunde SVT berätta om en tjänst för jobbintervjuer där det enligt AF:s egna experter fanns en ”inte obetydlig risk” att man bröt mot lagen. Granskningen av satsningen Jobtech har också visat hur en chef agerat på dubbla stolar på ett sätt som enligt experter kan ha varit olagligt, och att man bland annat köpt in möbler i strid med upphandlingslagstiftningen.