• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dialects nuvarande ägare hävdar att de blev lurade att köpa bolaget – där hela vinsten kom från en aggressiv telefonförsäljning som bröt mot branschens regler. Foto: SVT

Småföretagare lurades att köpa abonnemang och prylar – nu begärs Dialect AB i konkurs

Publicerad

Telekomkedjan Dialect går i konkurs. Koncernen fick svåra problem efter att SVT granskat den aggressiva telefonförsäljning som bedrevs av företaget mot äldre småföretagare.

– Den omedelbara orsaken är att banken nekat oss checkkredit. Vi riskerade att inte kunna betala lönerna och därför begärde vi oss i konkurs, bekräftar vd Jesper Hedblom för SVT.

Våren 2017 berättade SVT Nyheter om småföretagaren Kalle, vars äldre, sjukliga affärspartner lurats att teckna ett stort antal abonnemang och köpa både telefoner, datorer och surfplattor av en telefonförsäljare från Dialect.

SVT granskar Dialect

Dialects dåvarande vd John Rydberg intygade att det handlade om en isolerad händelse och inte spelade någon företagskultur hos telekomkedjan. Men SVT:s fortsatta granskning visade en rad liknande exempel – däribland 74-årige Bertil som fått två lastpallar med prylar hemskickade av Dialect.

Stoppades av Telia och Telenor

Efter detta fick både Telia och Telenor nog, och stoppade Dialect från att sälja deras abonnemang. Bolagets vd byttes ut, och man begärde två dotterbolag som sysslat med telefonförsäljningen i rekonstruktion. Detta innebar i sin tur att den statliga lönegarantin gick in och betalade lönerna medan Dialect försökte styra om telesäljverksamheten.

Rekonstruktionen misslyckades dock, och koncernens nya tyska ägare fann sig plötsligt utan den vinstmaskin man trodde sig ha köpt strax före SVT:s avslöjanden. Hela Dialects lönsamhet hade legat i telefonförsäljningen, medan den butikskedja som utgjorde bolagets andra ben gick dåligt.

Detta beskrevs i klartext när de nya ägarna i fjol stämde några av säljarna på mångmiljonbelopp för försäljningen av bolaget – som varit ”värdelöst” enligt stämningsansökan. Processen pågår fortfarande, och de stämda säljarna har tillbakvisat anklagelserna.

14 butiker direkt berörda

Men nu har alltså tingsrätten också fått administrera en annan process: konkursbegäran från Dialect AB. Katrineholms-Kuriren var först med nyheten, som nu bekräftas av bolaget.

– Dialect har inte lyckats med omvandlingen till en ren butikskedja, säger Jesper Hedblom som trädde till VD-posten så sent som den 1 mars i år. Han ändå har gott hopp om att hela eller delar av verksamheten ska kunna leva vidare med nya ägare.

Konkursen berör 14 av Sveriges totalt 38 Dialect-butiker. Övriga är franchisetagare och påverkas inte direkt av konkursen. De egna butikerna finns från Gävle i norr till Skåne i söder.

Dialectbutikerna som berörs

Gävle

Uppsala

Danderyd

Enköping

Västerås

Eskilstuna

Södertälje

Gnesta

Norrköping

Varberg

Halmstad

Helsingborg

Hässleholm

Malmö

Källa: Dialect AB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Dialect

Mer i ämnet