Viktoria Lidström Foto: Privat/TT

Efter bensinprishöjningen: ”Fortsätter det så här får jag sälja mitt hus och flytta”

Uppdaterad
Publicerad

Kritiken mot regeringens planer på höjd bensinskatt lät inte vänta på sig. En av dem som reagerat är Viktoria Lidström från Moskosel norr om Arvidsjaur. – Det känns som att regeringen vill avfolka inlandet, säger hon.

Tidigare idag publicerade SVT nyheten om att regeringen planerar att höja bensinpriserna i budgetpropositionen för 2016. Hundratals kommentarer fyllde snabbt SVT Nyheters Facebook-sida, de flesta kritiska.

En av de som skriver är Viktoria Lidström, som bor i Moskosel, en tätort i norra delen av Arvidsjaurs kommun, cirka tio mil från Jokkmokk.

– Ska jag åka och handla så är det nio mil, tur och retur, till affären. Eftersom jag behöver åka och handla tre till fyra gånger i veckan, är ensamstående och har hus, så drabbar höjningen av bensinpriset mig mycket hårt. Fortsätter det så här funderar jag faktiskt på att sälja mitt hus och flytta till kusten, säger Viktoria till SVT.

Saknar valmöjlighet

Mary Jonsson Edman har liknande erfarenheter. I kommentarsfältet skriver hon:

– Som vanligt så tror De rödgröna att alla bor i storstäder med fungerande kommunala förbindelser. Men så är det inte. Många mindre samhällen, landsbygd och glesbygd saknar valmöjlighet, man måste ta bilen. Och som vanligt ska de straffas.

Då bussen inte går särskilt ofta, känner Viktoria att hon inte riktigt kan förlita sig på den heller.

– När min mamma var sjuk besökte jag henne så ofta jag kunde, men det är 18 mil, enkel väg. Då morgon- och kvällsbussarna inte går under loven fungerade inte den möjligheten så bra heller.

Många uttrycker också en besvikelse över politikerna, och att de med höjningen av bensinpriset missunnar glesbygden.

– Det känns som att regeringen vill avfolka inlandet! De måste börja subventionera bensinpriset för oss, för annars kommer vi inte kunna bo kvar, säger Viktoria.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.