”Landstingen måste stå solidariska i att bryta ryggraden på hyrbranschen”, sa tidigare socialminister Annika Strandhäll (S). Nu ska hon möta hyrbranschen. Foto: TT

Efter bråket om att ”bryta ryggraden”: Nu ska ministern möta hyrbranschen

Uppdaterad
Publicerad

Först ville socialministern ”bryta ryggraden” på hyrbranschen. Sedan betecknade branschen uttalandet som ”omdömeslöst” och ”kränkande”. Nu ska parterna mötas.

Efter att SVT Nyheter i tisdags berättat hur hyrbolag rundar landstingens avtal genom att sälja dyrare läkare via dotterbolag, reagerade socialminister Annika Strandhäll starkt genom att använda en formulering från en hyrkritisk landstingstjänsteman i Kronoberg:

– Landstingen måste stå solidariska i att bryta ryggraden på hyrbranschen.

Inhyrd personal i vården

Uttalandet väckte en våg av kritik från både hyrbranschens företrädare och organisationen Svenskt näringsliv, och beskrevs som både omdömeslöst och kränkande. Strandhäll svarade att hon fällt orden i upprördhet inför avslöjandet om hyrbolagens agerande.

– Skattebetalarnas medel läcker ut till svindyra hyrläkarupplägg som gör att landstingen tappar kontroll över ekonomin. Vi måste naturligtvis få stopp på det här.

”Mötet blir av”

I ett öppet brev till Annika Strandhäll föreslog branschorganisationen Bemanningsföretagen ett möte med ministern, och Strandhäll har nu svarat att hon är villig att mötas.

– Jag sätter mig gladeligen ned med företrädare för branschen om de på allvar vill diskutera hur vi ska få ordning på situationen, säger Annika Strandhäll till SVT Nyheter.

Formerna för mötet är inte bestämda än men Bemanningsföretagen välkomnar beskedet.

– Vi välkomnar att regeringen intresserar sig för frågan och ser fram emot att föra en konstruktiv dialog. Vi har också föreslagit ett sådant möte i vårt öppna brev och fått direkt återkoppling på att det kommer bli av, säger Bemanningsföretagens ordförande Eva Domanders till SVT Nyheter.

Detta är andra gången som branschorganisationen kallar till möte efter SVT Nyheters granskningar. I december bjöd man in landstingens organisation SKL och myndigheten IVO efter att SVT Nyheter bland annat visat hur misstänkta patientfaror kunnat arbeta vidare genom hyrsystemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet