Tomma ramavtal ger högre kostnader – granskningen i korthet

Publicerad

SVT Nyheters nya granskning av systemet med inhyrd personal i vården visar hur avtal inte följs och hyrbolag rundar avtalade priser. Landstingen vill få bästa möjliga hyrpersonal till lägsta möjliga pris, och tecknar ramavtal med fasta priser efter långa upphandlingar. Men ramavtalen blir i praktiken ofta just – tomma ramar.

Detta har granskningen visat:

  • Var femte hyrkrona gick 2016 till direktupphandlingar, alltså inköp utanför de ramavtal där hyrbolagen fått konkurrera med pris och kvalitet.
  • I alla landsting utom Stockholm har man haft ramavtal som inte gett en enda läkare eller sjuksköterska.
  • I tre landsting – Jämtland, Östergötland och Västerbotten – gick varannan hyrkrona utanför avtalen.
Inhyrd personal i vården

LÄS MER: Landstingen tvingas anlita dyra bemanningsbolag

  • Flera av hyrbranschens jättar rundar ramavtalen genom att sälja personal via dyra direktupphandlingar samtidigt som man skrivit på ramavtal med lägre priser.

LÄS MER: Så rundas avtalen: Hyrbolag säljer dyrare läkare genom dotterbolag

  • Ibland hänvisar hyrbolag helt öppet till dyrare dotterbolag, något som möjliggörs av landstingens avtal.

LÄS MER: Hyrjättens förklaring: Läkarnas lönekrav tvingar oss utanför avtalen

  • Koncernerna försvarar sig bland annat med att läkarnas lönekrav gör det svårt för dem att hålla avtalade priser, och att det är landstingens ansvar att göra bättre upphandlingar.
  • Bemanningsföretagens egen branschorganisation tar avstånd från koncernernas agerande. Även landstingens organisation SKL är kritisk, och Konkurrensverket öppnar för en prövning av upplägget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Inhyrd personal i vården

Mer i ämnet