Attendo medger vissa brister på äldreboendet. Foto: Henrik Montgomery/TT

Efter Ekots granskning: Attendo medger vissa brister på äldreboendet

Uppdaterad
Publicerad

Hög samhällsspridning och bristande testkapacitet låg bakom smittspridningen på Attendos äldreboende Sabbatsbergsbyn.

Det uppger vårdkoncernens presschef Makan Afshinnejad som samtidigt medger vissa brister i kohortvården på boendet under pandemins första våg.

– Det är klart att vi måste analysera och se vad vi hade kunnat göra bättre, säger han.

Vårdkoncernen Attendo medger vissa brister i vården på äldreboendet Sabbatsbergsbyn på Norrmalm i Stockholm under pandemins första våg våren 2020.

I inledningen av pandemin informerade Attendo anhöriga att de börjat med kohortvård, som innebär att den som är smittad med covid-19, eller uppvisar symtom, isoleras från de övriga och vårdas av särskild personal. Men detta är uppgifter som tillbakavisas av personal och anhöriga i SR-dokumentären ”Det illojala vårdbiträdet”.

”En utmaning”

Attendos presschef Makan Afshinnejad menar att den höga samhällsspridningen i Stockholm och den vid tidpunkten bristande testkapaciteten är det som gjorde att smittan tog sig in på äldreboendet.

– Det var en utmaning att ha tillräckligt med personal under en kort tid i inledningen av pandemin, säger Makan Afshinnejad.

Enligt ett pressmeddelande som publicerats på Attendos hemsida fanns det utmaningar i att bedriva kohortvård, bland annat eftersom man vårdar personer med demenssjukdom som kan ha svårt att komma ihåg och följa instruktioner.

Fanns det några andra konkreta åtgärder som ni hade kunnat vidta?

– Det är klart att vi måste analysera och se vad vi hade kunnat göra bättre. Samtidigt kan vi konstatera att när rutinerna fanns på plats under den andra vågen så har också smittskyddsarbetet fungerat bättre, säger Makan Afshinnejad.

Attendos vd Martin Tivéus säger i en intervju med Studio Ett att det är beklagligt att anhöriga till de boende informerades om att man bedrev kohortvård.

På frågan vad det var som gjorde att man trots allt inte klarade av att göra detta svarar han:

– Det var ett så pass svårt läge i början att man inte klarade av att upprätthålla kohortvård hela vägen under inledningen av pandemin.

I SR-dokumentären säger vårdbiträdet Stine Christophersen att hon hotades med uppsägning efter att ha slagit larm om bristerna i vården på äldreboendet.

– Jag kommer inte att gå in närmare på ett enskilt personalärende, men det jag kan säga är att ingen medarbetare ska behöva bli utsatt för repressalier för att man påtalar brister, säger Makan Afshinnejad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.