Notan för regeringens stödpaket för företag under coronakrisen beräknas landa på 188 miljarder för skattebetalarna. Störst del väntas gå till stödet för korttidsarbete som beräknas bli 95 miljarder.
Samtidigt får ingen annan än staten insyn i vilka företag som får ta del av de här pengarna, något som har fått kritik.
– Det är en viktig fråga om det är en rimlig sekretesslagstiftning givet storleken på de här stöden och är något att diskutera inför framtiden. Nu var det väldigt bråttom att få det här på plats, då tog vi den lagstiftning som redan fanns, säger finansminister Magdalena Andersson (S).
Olika grad av insyn
Regeringen har alltså utgått från den tidigare lagen kring stöd för korttidsarbete från 2013, där det råder tuff sekretess för att skydda företag från att uppgifter som skulle kunna skada dem skulle komma ut. Samtidigt omfattas andra delar i regeringens stödpaket av lättare sekretess, vilket innebär att uppgifterna är offentliga.
Skattebetalarna får med andra ord insyn i hur deras pengar används när det gäller vissa stöd men inte när det gäller andra.
Men nu öppnar alltså regeringen för en lagändring för liknande företagsstöd i framtiden.
– Om det här stödet förlängs eller om det behövs liknande stöd i framtiden är det här en av frågorna man behöver titta på och jag kan förstå om tycker att det verkar konstigt att inte till exempel journalister ska kunna granska företag som har fått det här stödet, säger Magdalena Andersson.
Regeringens stödpaket
Totalnotan för stödpaketet till företag under coronakrisen väntas landa på 188 miljarder kronor.
Korttidsarbete: 95 miljarder kronor
Omställsningstöd: 39 miljarder kronor
Sänkta arbetsgivaravgifter: 33 miljarder kronor
Sjuklöner: 16 miljarder kronor
Stöd till hyror: 5 miljarder kronor
Källa: Regeringen (Regeringens prognos)