Foto: Erik Rönnqvist/SVT

Regeringens stödpengar i coronakrisen går inte åt

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens stödpengar i coronakrisen går inte åt som regeringen har tänkt. SVT:s genomgång visar att företagen hittills bara har fått en bråkdel av pengarna i flera av stöden.

– Jag tror det har överraskat alla att inte fler ansökningar har kommit in, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Omställningsstödet skulle ge 39 miljarder kronor till företag som förlorade 30 procent av sin omsättning eller mer under mars och april. Men bara 621 miljoner kronor har beviljats hittills. Av de 180 000 företagare som regeringen bedömde skulle kunna få ta del av stödet, är det bara lite mer än 11 000 som har ansökt.

– Antingen väntar man med att söka, eller också är behovet mindre än vi trodde därför att de svenska företagen går bättre än vi befarade, säger Magdalena Andersson (S).

Ansökningstiden går ut sista augusti.

– Den bedömning vi gör nu är att pengarna inte kommer gå åt med nuvarande regelverk, säger Jonas Frycklund, biträdande chefsekonom på Svenskt Näringsliv.

Hyresstödet sämre utnyttjat

Hyresstödet är ännu sämre utnyttjat hittills. Stödet bygger på att fastighetsägarna också är med och betalar. Regeringen har räknat med fem miljarder kronor, men bara 25 miljoner har beviljats. Många ansökningar väntar dock på att behandlas.

– Vi trodde det här skulle skalas upp fortare. Men det är en unik situation. Det är klart att man alltid kan diskutera om man hade kunnat utforma någonting på något annat sätt, säger ministern.

Av sjuklönestödet har 9 miljarder gått åt, av de 16 som budgeterats till september. Permitteringsstöden är uppe i 27 miljarder. Regeringen räknar med 95 miljarder till årsskiftet.

”Är inte pengar som finns i statskassan”

Sänkningen av arbetsgivaravgiften är avslutad. Den kostade 27 miljarder kronor, mot budgeterade 33 miljarder.

– Det är ju inte pengar som de facto finns i statskassan, så det här gör att vi behöver låna lite mindre, säger Andersson.

Men Svenskt Näringsliv vill att regeringen använder pengar som inte gått åt i företagsstöden.

 Många företag har haft det väldigt svårt även månaderna därefter och under sommaren. Det rimliga nu är att man förlänger omställningsstödet så att de företag som verkligen behöver det får hjälp, säger Jonas Frycklund på Svenskt Näringsliv.

– Vi får väl börja med att se om företagen söker stödet för mars och april. Men vi följer utvecklingen noggrant och för en dialog med näringslivet om behoven, säger Magdalena Andersson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.