Regeringens föreslår ekonomiska krisåtgärder för hantering av coronaviruset

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen vill ge extra pengar till bland annat vården, genom en extra vårändringsbudget för att hantera de ekonomiska konsekvenserna av coronavirusets spridning, meddelar finansminister Magdalena Andersson (S), idag.

Det nya coronaviruset får inte bara humanitära konsekvenser, utan också ekonomiska. Det har finansministern Magdalena Andersson (S) tidigare sagt i ett uttalande via sin presstjänst.

Under måndagen fick världens börser genomlida kraftiga ras, där Stockholmsbörsen vid stängning landade på drygt -5,5 och New York-börsen fick se det värsta raset sedan finanskrisen i december 2008, enligt Reuters.

Coronapandemin

I dag meddelar Andersson att regeringen kommer att lägga fram en extra ändringsbudget i form av riktade åtgärder till företag, myndigheter och sjukvården som drabbas av coronavirusets effekter. Något de hoppas på att få igenom så snart som möjligt.

– Vi blixtbereder förslagen nu i regeringskansliet, säger hon till SVT.

Brett samarbete mellan partier

Finansministern säger att det är viktigt med brett samarbete och har därför redan haft och kommer fortsätta ha kontakt med oppositionen.

– Nu behöver vi nationell samling och inte politiskt spel eller käbbel i det här läget, säger hon.

Moderaterna däremot föreslår sina egna lösningar. Bland annat vill man se 10 miljarder kronor i generella bidrag till kommunerna och höjt rotavdrag från 30 till 50 procent, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson på en presstäff, enligt TT.

Men innan regeringen kan lämna besked om hur mycket pengar det handlar om eller var pengarna ska gå, inväntar man ett yttrande från lagrådet gällande korttidsarbete – ett förslag som ska hjälpa företag att behålla personal trots krisen.

– Det är ett sätt att skydda jobben i Sverige och är väldigt efterfrågat av många parter, både fack och arbetsgivare. Det var en viktig punkt för oss socialdemokrater i januariavtalet, säger Magdalena Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet