Foto: Anders Wiklund/TT

Så vill januaripartierna skydda jobben i coronadrabbade branscher

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen sänker prognosen av BNP-tillväxten med 0,3 procentenheter på grund av coronaviruset. Samtidigt går januaripartierna fram med ett utvidgat stöd till korttidsarbete för att förhindra massuppsägningar.

Enligt finansminister Magdalena Andersson (S) har det nya coronaviruset hittills haft begränsade ekonomiska effekter. Finansdepartementet räknar trots det med att tillväxten i Sverige påverkas negativt av virusutbrottet.

Enligt de senaste kalkylerna kommer den globala ekonomin att minska med 0,5 procentenheter på årsbasis medan den svenska tillväxten minskar med 0,3 procentenheter till följd av coronaviruset.

Coronapandemin

– Det här är den bästa bedöming som vi gör utifrån den information vi har i dag, men det är klart att i ett sådant här läge är bedömningarna ovanligt osäkra eftersom det kan komma överraskningar som man inte känner till i dagsläget, säger Magdalena Andersson på en presskonferens.

”Sverige har god beredskap”

Ett mer långvarigt virusutbrott kan dock få större effekter på ekonomin.

Magdalena Andersson lyfter också vikten av ordning och reda i statsfinanserna och en låg statsskuld.

– Det gör att vi i Sverige har beredskap att göra de insatser som kommer att krävas.

Januaripartiernas motdrag

Under pressträffen presenterade Magdalena Andersson också ett lagförslag från januaripartierna som innebär en utvidgning av de regler för korttidsarbete som infördes efter erfarenheterna av finanskrisen 2008 då många svenska jobb gick förlorade.

I praktiken innebär det att arbetstiden och lönen sänks för den anställda – som slipper uppsägning. Förhoppningen är att förslaget ska stärka svenska företags konkurrenskraft.

Vill införa snart

Enligt lagrådsremissen ska det nya systemet införas den 1 augusti, men regeringen vill införa det tidigare om det är möjligt, enligt Andersson.

Notan för den kortade arbetstiden ska delas mellan staten, företagen och den anställda. Förhoppningen är att lagändringen ska rädda svenska jobb.

– Det är ett sätt att skydda jobben i Sverige och är väldigt efterfrågat av många parter, både fack och arbetsgivare. Det var en viktig punkt för oss socialdemokrater i januariavtalet, säger Magdalena Andersson.

Reformen beräknas kosta 350 miljoner kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet