Foto: TT

Efter #MeToo – nu ställs krav på att männen träder fram

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som kvinnor världen över delar med sig av sina erfarenheter av sexuella övergrepp under #MeToo uppmanas nu de som stått för kränkningen att träda fram och erkänna sina handlingar. ”Kan alla snubbar som har trakasserat, ofredat och våldtagit kvinnor steppa fram med en jävla hashtag nu??!”, skriver en kvinna på Facebook.

Sedan skådespelaren Alyssa Milano i följderna av Harvey Weinstein-affären uppmanade kvinnor i söndags att tala om sexuella övergrepp och trakasserier har tiotusentals människor världen över berättat om det de har utsatts för.   

Samtidigt frågar sig många av dem som delat med sig av sina erfarenheter hur det kommer sig att det finns så många offer, men inga förövare. Nu uppmanas alla som trakasserat eller begått övergrepp att erkänna sina handlingar.

Kampanjen #MeToo

”Ingen tror att tjatsex är sexuellt övergrepp”

”Hur många män kommer skriva #ididit. Nehej.....inga. För ingen tror att tjatsex är sexuellt övergrepp. Det lilla nypet på rumpan. Den oönskade dickpicken”, skriver en svensk kvinna på Facebook.

”Flödena håller på att översvämmas med #metoo. Hur kan vi uppmana åskådare att acceptera sin roll?”, skriver en amerikansk kvinna på Twitter.

En annan skriver:    

”Jag beundrar kvinnor som säger #metoo men vi behöver fler män som säger #ididit och #imsorry”.

Få som tar på sig ansvaret

Klart färre är de män som faktiskt tar på sig att ha betett sig illa eller begått ett brott under #ididit eller #ihave.

”Jag gjorde det. Jag låg med en anställd vilket skapade en jobbig arbetsmiljö. Jag har också sexualiserat och objektifierat kvinnor förr. Det är dags att ha en öppen dialog om sexuella trakasserier och övergrepp ”, skriver en man på Facebook.

En annan skriver:

”Jag har gått över gränsen när det kommer till flörtande och trakasserier. Jag har objektifierat kvinnor. Jag har utbytt kärlek för att få sex som ett socialt kontrakt. Jag har vänt blicken när det har skett.”

En man i USA erkänner att han har känt sig överlägsen på grund av sitt kön, och också betett sig så:

”Jag har busvisslat, flörtat när det uppenbarligen var opassande, och jag har stämplat kvinnor som slampor när de inte visade något intresse för mig.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampanjen #MeToo

Mer i ämnet