Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Reporter Diamant Salihu intervjuar boende i Skäggetorp om deras viktigaste valfrågor. Lazar Akremi nämner hårdare straff. Foto: SVT

Efter påskupploppen: ”Hårdare straff och mer krav behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Otryggheten är den överlägset viktigaste valfrågan när SVT Nyheter träffar människor i Skäggetorp i Linköping, där påskupploppen bröt ut i våras. Skärpta straff och hårdare tag mot brottslighet är något som många efterlyser.

– Hårdare straff och utvisning är det som hjälper, men det är för sent nu säger “Ahmad”, som vill vara anonym. 

Trots att “Ahmad” har starka åsikter om vad som skulle behöva göras, så kommer han inte att rösta i valet. “Ahmad” är inte ensam om att stanna hemma på valdagen. Lågt valdeltagande är inget unikt för ett utsatt område som Skäggetorp, där var fjärde väljare avstod från att rösta 2018.

Färre röstar i utsatta områden

SVT Nyheter har tagit fram statistik som utgår från valdeltagandet i riksdagsvalet i 2018 i 134 områden som av SCB klassas som områden med socioekonomiska utmaningar. Snittet i områdena ligger på 71,3 procent, vilket är långt under rikssnittet på 87,2 procent.

Många Skäggetorpsbor berättar om otrygghet, men också om frustration över att inte komma in på arbetsmarknaden. Det avspeglar sig i valdeltagandet, menar Basim Ali, som jobbar brottsförebyggande i området.

“Respekt leder till ökat ansvar”

– Det här har inte kommit ur ett vakuum. Om man blir respekterad när man kommer till en arbetsintervju så ökar ju viljan för att ta ansvar för politiken och sig själv, säger Basim Ali. 

Allra lägst valdeltagande av de områden SVT Nyheter har tittat på har Hovsjö i Södertälje med 56,3 procent och högst av de 134 områdena ligger Öxnehaga centrum i Jönköping med 76,3 procent. 

En majoritet, 75 procent, av befolkningen i områdena har utländsk bakgrund. Arbetslösheten är dubbelt så hög som för hela riket. Många fler lever också i fattigdom. 

Fakta: Skäggetorp

• Skäggetorp är en stadsdel i Linköping som bedöms vara ett utsatt område. Det definieras av polisen som “geografiskt avgränsade områden som karaktäriseras av en låg socioekonomisk status och där de kriminella har en inverkan på lokalsamhället” 

• 74 procent har utländsk bakgrund. Arbetslösheten ligger på 28 procent och hälften av befolkningen lever med låg ekonomisk standard.

• Valdeltagandet 2018 i Skäggetorp var 72,9 procent i riksdagsvalet, vilket är långt under rikssnittet i Sverige på 88,2 procent. 

Källa: Polismyndigheten, Valmyndigheten, SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.