I inlägget radar Ardalan Shekarabi upp nio punkter för Sveriges utveckling i framtiden. Han skriver bland annat att om Sverige ska klara integrationen så ”kan vi inte ha en stor invandring under överskådlig tid.”
Han menar också att den ”extrema segregationen” är ett hot mot sammanhållningen och att han vill skapa en ”inkluderande nationell identitet”.
Expressen rapporterar att Facebookinlägget kan ses som ett starkott för att Shekarabi gör sig redo att ta över som partiledare efter Stefan Löfven. Även Svenska Dagbladets ledarskribent Göran Eriksson skriver att ”det här är början på striden om S-tronen.”
Ardalan Shekarabi vill själv inte intervjuas, säger hans pressekreterare Victor Nyberg till SVT Nyheter.
Hade Ardalan Shekarabi förankrat inlägget hos partiledningen innan han postade det?
– Det kan jag inte kommentera, säger Victor Nyberg.
”Det är nonsens”
Shekarabi skriver dock i en skriftlig kommentar till SVT att uppgifterna om att han vill ta över som partiledare inte stämmer.
”Det förekommer spekulationer om att jag skulle förbereda mig för någon ny uppgift. Det är nonsens. Jag är oerhört stolt över att få vara civilminister i Stefan Löfvens regering och jag hoppas få vara det i många år till.”
Han skriver också att han är övertygad att Stefan Löfven kommer att fortsätta vara statsminister och partiledare för en lång tid framöver.
”Sverige behöver Stefan Löfven som statsminister, ” skriver Shekarabi.
Justitieministern: ”Ingen åsikt”
När justitieminister Morgan Johansson får frågan om Socialdemokraterna ställer sig bakom Shekarabis inlägg svarar han undvikande.
– Vi har det lägsta asylmottagandet på 13 år, bland annat till följd av de lagförändringar som vi har gjort, säger han.
Delar du Ardalan Shekarabis åsikt?
– När det gäller det han skriver om rätt och plikt, det har jag ingen annan åsikt om, säger Morgan Johansson.
Det Morgan Johansson hänvisar till är där Shekarabi skriver att han vill kombinera rättigheter med skyldigheter.
”Utbildningsplikten för nyanlända måste följas av fler insatser som tydliggör den enskildes plikt att ta del av samhället och göra sig anställningsbar,” skriver Ardalan Shekarabi.