Våldsamma upplopp skedde på flera platser i Sverige under påsken. Nu utreder särskilda åklagarkammaren polisen för arbetsmiljöbrott i samband med upploppen. Foto: Stefan Jerrevång/TT

Polisen utreds för arbetsmiljöbrott efter påskupploppen

Uppdaterad
Publicerad

I samband med påskhelgens upplopp i flera svenska städer skadades ett hundratals poliser. Nu inleds en förundersökning om arbetsmiljöbrott mot polismyndigheten.

Flera hundra poliser skadades eller hamnade i farliga situationer under påskhelgens upplopp. Nu inleds en förundersökning mot Polismyndigheten, rapporterar Ekot.

– Jag har inlett en förundersökning om arbetsmiljöbrott, säger Anders Hirsch, åklagare vid särskilda åklagarkammaren till Ekot.

Våldsamma upplopp i Sverige

Detta kommer efter att polisen anmält sig själv för arbetsmiljöbrott i förra veckan. Då uppgav polisen att 186 av totalt 340 olycksfall har klassificerats som allvarliga eller mycket allvarliga arbetsmiljöhändelser.

Våldsamheterna som uppstod under påskhelgen skedde i samband med Rasmus Paludans koranbränningar i flera svenska städer.

SVT har sökt åklagaren Anders Hirsch för en kommentar.

Påskupploppen

  • Upploppen i flera städer i Sverige startade sedan Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, under sin ”valturné” i Sverige bränner kopior av koranen.
  • Under påskhelgen besökte han – eller planerade att besöka – Linköping, Norrköping, Örebro, Landskrona, Malmö och Stockholmsförorten Rinkeby, något som följdes av våldsamma upplopp med skadegörelse och våld främst riktat mot polisen.
  • Efter upploppen har 340 olycksfall och tillbud rapporterats i polisens system. Av dem betraktas 186 som allvarliga eller mycket allvarliga i arbetsmiljöhänseende.
  • Polisen har anmält sig själva för att utreda om det förekommit brister som utgör brott i samband med upploppen under påsken.

Sammanställning: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet