Tolvårigen Ehsan var flera gånger under flykten rädd för sitt liv. Foto: SVT

Ehsan bär på svåra minnen efter flykten

Uppdaterad
Publicerad

Ehsan Hosseini är tolv år och fullständigt ensam. I ett land han för några månader sedan inte ens hade hört talas om. Agenda träffar honom efter den första skoldagen i Sverige. Nu känner sig glad och hoppfull, men han bär på svåra minnen efter flykten hit.

När Ehsans mamma berättade att han – den äldste sonen – skulle lämna Iran och ge sig av till Europa tillsammans med okända män blev han livrädd.

– När jag förstod vad som hände bad jag smugglaren att föra tillbaka mig. Men han lyssnade inte och det kändes som en chock. Jag mådde länge dåligt av det, berättar han.

#flykt

Så blev han en av de många flyktingar som gjorde resan västerut mot en tryggare tillvaro i Europa. Men minnena från resan till Jakobsberg utanför Stockholm kommer att hemsöka honom i resten av hans liv. Tre gånger hamnade han i så farliga situationer att han inte trodde att han skulle överleva.

– Det var väldigt svårt. Mer än vad en människa klarar av, säger han.

Upp mot 40.000 ensamkommande barn

Men trots riskerna för att råka illa ut eller dö under resan så kommer barnen i tusental till Sverige. Migrationsverket planerar för upp mot 40.000 ensamkommande innan året är slut – en unikt hög siffra. Den senaste månaden har över tvåtusen barn i veckan sökt asyl i Sverige.

Den flyktingkris som pågår i världen saknar motstycke. 60 miljoner människor i världen befinner sig på flykt, hälften av dem är barn.

Sverige tar emot en tredjedel av de barn som kommer till Europa, långt mer än något jämförbart land. Moderaterna gick i veckan ut med ett krav på att, likt Norge och Danmark, återinföra ålderstester i Sverige.

Migrationsverket slutade med åldersbedömningar eftersom metoderna fått hård kritik av läkarkåren och det blev omöjligt att få läkare att ställa upp på att göra dem.

Säkrare land för barn

Kjell-Terje Torvik på Migrationsverket tror att ålderstester kan vara en förklaring. Men han lyfter också fler orsaker till Sverige ses som ett tryggare land att söka sig till. 

– De ensamkommande barn som kommer till Sverige och bedöms ha asylskäl får alltid permanenta uppehållstillstånd. Sverige har generösa mottagningsvillkor som ger alla barn rätt till samma vård och omsorg. Det finns en etablerad bild av att Sverige är ett bra land att komma till, säger han.

Ziah Safari, ordförande i de Ensamkommandes förening, säger att det är smugglarna som styr barnen till Sverige.

– Smugglarna känner till de politiska förhållandena i olika länder och hur flyktingar bemöts. De förklarar hur det ser ut i olika länder och rekommenderar olika länder, säger han.

Drömmer om att studera

Mohamad-Ali, Jawad och Abdurahim kom till Sverige för några veckor sedan. Resan tog flera månader och de sov oftast utomhus.

– Vägen var mödosam. Det var flera som dog medan vi var på väg genom Iran, berättar Mohamed-Ali.

Det viktigaste för dem är att Sverige erbjuder möjligheten att studera. Mohamed-Ali säger att han drömmer om att bli byggingenjör.

– Om jag anstränger mig kommer jag att lära mig, säger han.

– Här kan vi studera och bli någonting, så att vi kan hjälpa Sverige och våra hemländer, säger Rahim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet