• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: Scanpix

Ekeroth bryter tystnaden: ”Det borde inte ha hänt”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Kent Ekeroth tar en ”time-out” på grund av rasistskandalen. – Det som hände är inget jag är stolt över, det är något som jag skäms över, säger han till TT.

– Med anledning av det som hänt i morse så är det klart att han just nu inte är trovärdig som rättspolitisk talesperson, säger Martin Kinnunen, pressansvarig i SD till Expressen.

Ekeroths samtliga engagemang inom ramen ”för hans uppdrag som rättspolitisk talesperson har bokats av för resterande del av den här veckan”, skriver SD.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Till TT förklarar Kent Ekeroth hur han ser på den ödesdigra kvällen och sin politiska framtid.

– Det som hände den där kvällen borde inte ha hänt. Jag skulle ha lämnat den situationen, säger han.

”Kent Ekeroth har på eget initiativ i samråd med partiledningen beslutat att tills vidare ta timeout från sitt uppdrag som rättspolitisk talesperson. Orsaken är den uppkomna situationen som gör att utsikterna för Kent Ekeroth att företräda partiet på ett bra sätt för tillfället är mycket begränsade”, skriver Sverigedemokraternas press- och kommunikationsansvarige Martin Kinnunen i ett mejl till TT.

– Det var ett totalt onödigt beteende och jag borde lämnat mycket mycket tidigare än vad jag gjorde. Jag ångrar väldigt mycket att jag framstår som så provocerande. När jag ser på det i efterhand så förstår jag att det ser väldigt illa ut, säger Ekeroth.

Vill inte gå in på om han sitter kvar i riksdagen

Ekeroths time-out innebär att han inte ska framföra partiets åsikter i rättspolitiska frågor. Han vill inte gå in på om han tror att han kan fortsätta som rättspolitisk talesperson efter time-outen eller om han kan sitta kvar i riksdagen.

På väg bort från bråket på Kungsgatan tar de tre Sverigedemokraterna upp metallrör. Ekeroth förklarar att han tar upp metallröret för att han kände sig hotad av den berusade personen som uppgett sig vara grovt kriminell.

– Vi vet inte i fall de följer efter oss och vi undrar vad som kommer att hända. Jag håller bara röret i några sekunder och sedan släpper jag det. Jag kände mig hotad vid det tillfället av en sådan grovt kriminell som han sade sig vara, säger Ekeroth till TT.

På de nya filmsekvenserna ses även Kent Ekeroth knuffa in en kvinna i sidan på bil när hon reagerar på bråket. Ekeroth anser att han ”avlägsnade kvinnan med minsta möjliga kraft”.

-Hon försökte ta min mobiltelefon. Jag reagerade med att putta bort henne, men jag tycker inte att putten var så väldigt hård. Jag borde ha vänt mig om och gått, säger Ekeroth.

Almqvist avgick igår

I går avgick Sverigedemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Erik Almqvist efter att han fällt rasistiska och sexistiska kommentarer i samband med bråket på Kungsgatan i centrala Stockholm en sommarnatt 2010.

Tidningen Expressen kunde igår publicera en mobilvideo där Almqvist hånade ståuppkomikern Soran Ismail och en berusad man med glåpord som ”babbe” och ”blatte-lover”. Dessutom kallade Almqvist en kvinna för ”hora”.

Mobilvideon som avslöjar Almqvists uttalanden spelades in av Kent Ekeroth. Enligt Ekeroth filmade han för att ha bevis i fall ord skulle stå mot ord i fall något hände dem. Efteråt redigerade han filmen och skickade utvalda delar till Åkesson för att visa att Almqvist inte sparkade mot någon person, utan mot en burk.

Profilerad islamkritiker

Daniel Poohl, chefredaktör för tidskriften Expo, tror inte att Kent Ekeroths timeout kommer att få de senaste dagarnas händelser att blekna ur väljarnas minnen.

– Det är en rättspolitisk talesman som springer runt i Stockholm med järnrör. Bilderna av vad som hände kommer inte försvinna från väljarnas näthinna.

En avgörande fråga blir om Kent Ekeroth, Erik Almqvist och Christian Westling, den tredje SD-politikern som figurerade i bråket, över huvud taget kan vara kvar i partiet.

– Sverigedemokraterna är ett parti som har ett väldigt lågt förtroende i väljarkåren, inget annat parti är så illa omtyckt. Det är i ljuset av det man ska se nolltoleransretoriken. Men den var inte tänkt att användas mot ledande sverigedemokrater. Jimmie Åkesson måste svara på frågan om Almqvist, Ekeroth och Westling kan vara kvar i partiet.

Fakta: Kent Ekeroth

Riksdagsmannen Kent Ekeroth är 31 år och sitter i justitieutskottet och är rättspolitisk talesperson för Sverigedemokraterna.

Han blev tidigt omskriven då han 2006 sparkades från ett jobb på Sveriges ambassad i Israel. Ambassadören motiverade beslutet med att Ekeroth inte berättat om sitt engagemang i Sverigedemokraterna (som då inte var riksdagsparti), och dels med åsikter som han uttryckt i olika debattinlägg.

Tidigare i år kom det fram att justitieutskottets tjänstemän mildrat en text om handlingsplan mot extremism av Ekeroth eftersom det fanns risk för att den skulle kunna utgöra hets mot folkgrupp.

Källa: Tidskriften Riksdag & Departement med flera. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SD-ledare avgår efter skandalfilm

Mer i ämnet