Löfven, som talade inför cirka 300 personer på ett vintrigt och kylslaget Stora torget i Köping, var självkritisk om integrationen av nyanlända till Sverige. Det måste bli slut på segregering, passivisering och diskriminering.
– Vi har alldeles för länge tagit för lätt på integrationsproblemen, men nu måste nyanlända i högre grad in på arbetsmarknaden. Det ska vi klara, sade statsministern.
Han framhöll att det inte ska ske med lagförslag av borgerligt snitt om lägre löner.
– Alla som kan ska jobba, och när du jobbar ska du baske mig kunna leva på din lön, sade Löfven och fick dova vantapplåder.
Brottslighet ska attackeras
Stefan Löfven lyfte brottsligheten som ett andra problem som måste attackeras – hårt.
– Vi har en brottslighet som är skrämmande och fullständigt oacceptabel. Den ska vi få bukt med, sade han och talade om att samhällsgemenskapen utmanas av ökad otrygghet.
Då är det socialdemokratins uppgift, som frihetsrörelse, att stå upp för friheten till ett tryggt liv.
Löfven lyfte fram en, som han sade, fantastisk polis som exempel på hur samhället sätter åt den grova brottsligheten. Denne är Jale Poljarevius, lokalpolischef i Uppsala, som enligt Löfven ”sett det mesta, få utstå en hel del, men som inte viker en tum”.
Löfven lovade polisen de verktyg och resurser som behövs och talade om att grovt kriminella ska gripas, inte glorifieras.
– Nästa år får polisen mer resurser än vad de har begärt. Jag förväntar mig att få se resultat, sade Löfven men underströk att också satsningar på rättvisa, jämlikhet och jobb är viktiga för att unga inte ska frestas att välja brottets bana.
– Det finns inget som är skadligare i vårt samhälle än ungdomar som hamnar utanför och som inte får ett jobb.
Fakta: Löfvens jultal
Plats: Stora torget i Köping.
Publik: Cirka 300 personer.
Väder: Fem minusgrader, körsång med elever från Karlbergsskolan som uppvärmning.
Ämnen i talet: Ekonomi, integration, utbildning, sjunkande ungdomsarbetslöshet, välfärd, lag och ordning, metoo och samtyckeslag.
Personer som nämndes vid namn i talet: Jale Poljarevius, lokalpolischef i Uppsala/Knivsta. Stefan Löfvens mamma Iris. Agda Östlund, pionjär inom arbetarrörelsen från Köping, enligt Löfven den första kvinnan som talade i riksdagen, 1921.