Efter omräkningar, stämningar och flera anklagelser om valfusk från den sittande presidenten Donald Trump, var det under måndagen dags för elektorerna i USA:s 50 delstater att formellt utse landets nästa president och vicepresident.
När landets största delstat Kalifornien hade räknat sina röster stod det klart att Biden nått de nödvändiga 270 rösterna.
Två timmar efter det att en majoritet av elektorerna lagt sin röst på Joe Biden höll han ett 15 minuter långt segertal från sin hemstad Wilmington i Delaware.
– Ännu en gång i USA, har rättsstatsprincipen, vår konstitution och folkets vilja segrat, sade Joe Biden.
”Demokratin har segrat”
I talet uppmärksammade Biden att Trump med sina idoga försök att ifrågasätta valresultatet ”vägrade att respektera folkets vilja”.
– För länge sedan tändes demokratins låga i det här landet, och vi vet nu att ingenting, inte ens en pandemi – eller maktmissbruk, kan släcka den lågan, sade Biden och fortsatte:
– I den här kampen om USA:s själ har demokratin segrat.
Taktik lyckades inte
Väljarna i varje delstat röstar inte på en president, utan på elektorer som i sin tur röstar fram USA:s ledare. I årets val den 3 november fick Joe Biden 306, mot Trumps 232, av sammanlagt 538 elektorsröster.
Vanligtvis är räknandet av elektorsrösterna en ren formalitet, men ingenting har varit sig likt i årets amerikanska val, och Trump har använt alla möjligheter för att ifrågasätta utgången. Ett har varit att få delstaternas elektorer att rösta på honom, trots valresultatet. Formellt kunde detta ha skett – men taktiken lyckades inte.
Elektorerna i samtliga sex vågmästarstater där Trump som kraftfullast har ifrågasatt valresultatet valde att bekräfta Bidens seger och lägga sina röster på honom: 20 elektorsröster i Pennsylvania, 16 i Georgia, 16 i Michigan, 11 i Arizona, 10 i Wisconsin och 6 i Nevada.
Men än är demokraten inte officiellt den tillträdande presidenten. Kongressen ska godkänna elektorernas röster den 6 januari – först då blir han slutligen den formella segraren i presidentvalet, som hölls den 3 november.
Fakta om USA:s valsystem
- USA är en federal republik med 50 delstater.
- Författningen som trädde i kraft 1789 föreskriver ett statsskick byggt på maktdelningsprincipen.
- Presidenten, som måste vara född i USA, väljs på fyra år och kan väljas om en gång.
- Valet är indirekt: väljarna röstar formellt på personer, så kallade elektorer, som sedan utser presidenten.
- Sammanlagt finns 538 elektorer.
- Antalet elektorer per delstat varierar från 55 i den mest folkrika, Kalifornien, ned till tre i de minsta delstaterna (och i Washington DC).
- Valsystemets utformning innebär att en kandidat kan vinna valet trots att motståndaren får fler röster.
Källa: Utrikespolitiska institutet