• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Foto: TT

Stefan Löfven har lämnat in sin avskedsansökan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev totalt sju år vid makten. Vid lunchtid på onsdagen lämnade Stefan Löfven in sin avskedsansökan till talmannen.

– Jag är väldigt stolt över att som arbetargrabb från Ådalen ha fått förmånen att leda vårt land, sa han på den efterföljande pressträffen

Beskedet var väntat men har dragit ut på tiden. I söndags, tre dagar efter att Magdalena Andersson valts till ny partiledare för Socialdemokraterna, meddelade Stefan Löfven att han planerade att avgå som statsminister redan tidigt kommande vecka.

Men segdragna förhandlingar mellan regeringen och Centerpartiet gällande strandskyddet och skogen gjorde att det dröjde.

”Sju bra år”

Efter att parterna till slut enats och Centerpartiet meddelat att man kommer att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister kunde Löfven till slut kliva in i talmannens kontor och meddelade sin avgång.

Talmannen Andreas Norlén bjöd på hembakat och Löfven kallade till pressträff.

– Det har varit sju bra år, konstaterade den avgående statsministern.

Han hyllade både överenskommelserna med C och MP och det nya huvudavtal som LO och Svenskt näringsliv enats om tidigare under dagen.

Han konstaterade samtidigt att han kommer att sakna både kollegor och statsministeruppdraget men förklarade att han också ser fram emot mer ledig tid.

– Lite mer frihet kommer inte göra ont, sa Löfven.

– Nu har jag en rejäl morot att bygga en bastu i Örnsköldsvik för den som finns på Harpsund kommer jag sakna.

Hoppas på snabb övergång

Stefan Löfven kommer nu leda en övergångsregering fram till dess att en ny statsminister och en ny regering är på plats. Ett uppdrag han inte hoppas få behålla särskilt länge.

– Svenska folket vill ha en snabb övergång och Magdalena Andersson har ett högt förtroende bland väljarna.

– Jag tror att väljarna förväntar sig att det här ska gå smidigt, sa Löfven.

Det största hindret för Magdalena Andersson ser nu ut att vara Vänsterpartiet som har krävt eftergifter gällande pensioner, sjukförsäkringen och arbetsmarknaden för att släppa fram S-ledaren.

Under pressträffen fick Löfven frågan varför han inte också förhandlat med Vänsterpartiet och inväntat deras besked – på samma sätt som han gjort med Centerpartiet.

– Vad är det för besked, vad ska jag vänta på, svarade Löfven innan han konstaterade att sådana förhandlingar nu är en fråga för Magdalena Andersson och Vänsterpartiets ledning att hantera.

Under torsdagen kommer talmannen att samtala enskilt med företrädare för de olika riksdagspartierna.

Talmansrundan

Mötena med partiföreträdarna äger rum på talmannens kontor (om inte annat anges) torsdag den 11 november enligt följande tider:

•10.00-10.20 Socialdemokraterna•10.30-10.50 Moderaterna•11.00-11.20 Sverigedemokraterna (digitalt)•11.30-11.50 Centerpartiet•12.30-12.50 Vänsterpartiet•13.00-13.20 Kristdemokraterna (digitalt)•13.30-13.50 Liberalerna•14.00-14.20 Miljöpartiet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.