Finansminister Elisabeth Svantesson (M) får uppdraget som första svensk. Foto: Anders Wiklund/TT

Elisabeth Svantessons nya uppdrag hos Världsbanken

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Elisabeth Svantesson (M) blir ny ordförande för Världsbankens och IMF:s utvecklingskommitté.

Hon är den första svensken på posten.

”Det är en stor ära”, skriver finansministern i en kommentar till SVT Nyheter.

Elisabeth Svantesson tillträder det nya uppdraget i november, vilket TV4 Nyhetsmorgon var först med att berätta.

Hon ska leda kommitténs arbete i två år, och berättar att hon lärt känna många kollegor på internationell nivå genom G20 och ordförandeskapet i EU.

– Det var många i valkretsen som tyckte att jag skulle ta uppdraget, säger hon till TV4.

Ska främja ekonomisk utveckling

Elisabeth Svantesson skriver i en kommentar till SVT Nyheter att det är en stor ära ”att som första svensk och första europeiska finansministern att bli vald till ordföranden för IMF och Världsbankens Utvecklingskommitté.:

”Det stärker Sveriges röst i världen och ger en ännu större möjlighet att påverka i internationella sammanhang. De närmaste åren står flera viktiga frågor som klimatet och fattigdomsbekämpning i centrum. Under mitt ordförandeskap vill jag bidra till att bygga broar och stärka relationen mellan länder och ledare i en polariserad och fragmentiserad tid.”

Världsbanken och Internationella valutafonden IMF arbetar för att främja ekonomisk utveckling och stabilitet i världen. Den gemensamma utvecklingskommittén samlar de två organisationerna och deras medlemsländer. De möts två gånger om året – möten som Svantesson nu kommer att hålla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.