Inger Franzén klarade sig från att bli lurad men händelsen har satt djupa spår hos henne berättar Ingers dotter Elisabeth Toftén. Foto: Privat

Elisabeths mamma lurades av coronabedragare – skulle komma förbi i ”rymddräkt”

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som ringde sa att han var från Folkhälsomyndigheten och ville ha tillgång till Inger Franzéns bank-id.

Nu vill hon varna andra personer för bedrägerierna som utförs till följd av coronavirusets spridning.

– Mamma har varit sjuk och hade hjärtklappning efteråt, säger Ingers dotter Elisabeth Toftén.

Under måndagskvällen blev Elisabeth Toftén uppringd av sin mamma, Inger Franzén. Hon berättade att hon hade fått ett samtal från en person som uppgav att han ringde från Folkhälsomyndigheten.

Enligt personen hade Inger identifierats via smittspårning efter ett besök i mataffären, och han meddelade att hon hade smittats av coronaviruset.

Coronapandemin

– Sedan sa han att några personer i ”rymddräkter” skulle komma på besök senare under veckan för att topsa henne. De skulle även skicka plasthandskar och en ansiktsmask via post, men för detta behövde hon identifieras via bank-id eller bankdosa, berättar Elisabeth Toftén.

”Har inte kunnat sova på hela natten”

Inger Franzén har varken tillgång till bank-id eller bankdosa, och frågan gjorde henne osäker på om det verkligen var Folkhälsomyndigheten hon pratade med. Men personen på andra sidan linjen var förtroendeingivande, och gav Inger ett nummer som skulle intyga att han ringde från myndigheten.

Tack vare att hon saknar bank-id klarade sig Inger Franzén från bedragarna, men händelsen har ändå satt djupa spår hos henne.

– Mamma var väldigt uppskakad och har inte kunnat sova på hela natten. Den här personen sa att hon var smittad med corona, och eftersom hon tillhör en av riskgrupperna reagerade hon extra starkt, säger Elisabeth Toftén och fortsätter.

– Nu oroar hon sig för om de faktiskt kommer att dyka upp på fredag som de sa.

Så skyddar du dig mot bedrägeri i hemmet

  • Tveka aldrig att lägga på luren eller stänga dörren om du känner oro.  
  • Lämna aldrig över legitimation, bankkort eller din kod till någon annan person.  
  • Släpp aldrig in en obekant person i ditt hem innan du fått kontrollera att personen verkligen företräder det bolag som den uppger sig komma ifrån. Du kan alltid be personen komma tillbaka. Om personen sagt sig komma från till exempel sjukvården eller fastighetsbolaget kan du kontrollringa dit och höra om det stämmer att någon ska göra ett hembesök hos dig.  
  • Be om en faktura. Inga fastighetsbolag eller tv-bolag kräver betalning på plats.  
  • Var vaksam vid dörrförsäljning. Här vill säljaren få dig att fatta ett snabbt köpbeslut. Be dem återkomma så att du får tid att tänka igenom ett eventuellt köp.  
  • Lägg på luren om någon ringer och du blir osäker. Det gäller oavsett om personen utger sig för att vara en nära släkting, från banken, ett företag eller en myndighet. Ring tillbaka på ett nummer som du själv tar reda på.

Källa: Polismyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet