De varvar gymnastikträning med skolarbete. Det handlar om gymnastikträning mellan 25 till 30 timmar per vecka. Flickorna älskar sin sport och vill gärna träna ännu mer om det varit möjligt.
”Kan nå toppen”
-Ska vi nå medaljplats i OS-tävlingarna måste vi träna lika mycket som USA och öststaterna gör. Det har vi inte gjort tidigare, men i och med den här gymnastiksatsningen närmar vi oss deras träningsmängd, säger Staffan Söderberg som är sportchef på Stockholm Top Gymnastics och tillägger att de sju flickorna som nu går i ”Gymnastikskolan” har chans att nå OS-toppen.
Klas Östberg som är allmänläkare och idrottsläkare med lång erfarenhet från elitidrottare som gjort internationell karriär varnar för att skaderisken i skelettet är större hos barn som växer än hos vuxna som växt färdigt.
Varnar för stressfrakturer
-Barn som tränar på elitnivå visar inte alltid att de har så svåra smärtor som de egentligen har, eftersom de så gärna vill nå toppresultat. Men det syns på magnetröntgen. Smärtorna kan vara orsakade av stressfrakturer och det syns på sådan röntgen.
-Det innebär att det är flera små sprickor i skelettdelar som utsatts för hård träning, och det smärtar så mycket att en vuxen med sådana smärtor inte skulle träna alls. Gör det ont i kroppen ska barnen inte träna, säger Klas Östberg.
-Det är inte alltid så lätt att stoppa entusiastiska och ambitiösa barn som tjatar och vill träna och som dessutom når toppresultat såväl i skolarbetet som på gymnastiktävlingar.
Det säger Johan Jörgensen som har 2 döttrar i ”Gymnastikskolan” och tillägger att de som föräldrar litar på de kunniga och erfarna tränarna.
Anita Hallberg Egervall
anita.egervall@svt.se