Kanadensiska Rosannagh Maclennan tog hem guldet i damernas trampolin. Kanada är ett av de länder som lyckats kombinera resultat med en satsning på att förebygga skador, enligt idrottsläkaren Klas Östberg. Foto: Scanpix

”Gymnaster tvingas träna med frakturer”

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsläkaren Klas Östberg säger att unga idrottare pressas att träna sig till det yttersta utan att någon tar ansvar för konsekvenserna.

-Varje dag möter jag patienter som har fått skador av sin träning. I dag träffade jag en 18-årig tjej med kroniska ryggbesvär och ständig värk, säger idrottsläkaren Klas Östberg till SVT.

Han tycker att idrottsrörelsen bara räknar medaljer, men blundar för medaljens pris. En promille når eliten, och ingen ser alla dem som slås ut.

Den farliga idrotten

Att elitsatsande barn måste träna hårt är inget konstigt, säger Klas Östberg, men han tycker att tränarna behöver tänka om och lägga mer fokus på att förebygga skador.

-Om man ådrar sig en skada som exempelvis en fraktur då är det vansinne att fortsätta träna som förut. Då behöver man i första hand få en diagnos och i andra hand allsidig träning för att det ska bli bättre.

Hoppade av OS-satsningen

Klas Östberg kopplades tidigare i år in som idrottsläkare för SOK:s nya elitsatsning på gymnaster inför OS i Rio de Janeiro. Han hoppade senare av uppdraget, bland annat på grund av att han upprördes över gymnasternas villkor och tränarnas metoder.

Förutom obehandlade frakturer såg han tio-tolvåringar som svalt sig för att inte växa och komma i puberteten.

-De pressar sig stenhårt trots att de egentligen inte har ork att träna. Och när de saknar energi ökar skaderisken, säger Klas Östberg.

Han säger att det finns många bra exempel internationellt på att man kan satsa hårt, få resultat och samtidigt förebygga skador. IOK har också gått ut med råd om hur man ska jobba förebyggande.

-Jag tycker att Tyskland, Frankrike och Kanada har haft bra satsningar. Men även öststaterna har kommit mycket längre än Sverige, säger han.

Det största ansvaret ligger hos tränarna eftersom gymnasterna har stor respekt för dem och behandlar dem ”som gudar” tycker han.

Den personliga drivkraften kan vara oerhört stark hos barnen och därför tycker han att det är idrottsrörelsens ansvar att se till att drivkraften inte missbrukas.

”Känner inte igen bilden”

Svenska gymnastikförbundets generalsekreterare Stefan Bengtsson säger att han inte känner igen Östbergs beskrivning.

-Vi har en bra uppföljning på de ungdomar som tränar och deras skador, säger han till SVT.

I ett uttalande på förbundets hemsida säger han att man samarbetar med personer med kompetens inom såväl medicin som psykologi och att ledarna utbildas både i kost-, teknik- och attitydfrågor.

Han hänvisar sedan till utredning om ledarkulturen inom Gymnastikförbundet som ska presenteras i november. Utredningen ska särskilt belysa en rad uppgifter som kom fram i Dagens Nyheters artikelserie om träningsklimatet i vintras. 

Vill se en granskning

Klas Östberg skulle framför allt vilja se en oberoende granskning av vilka skattepengar som läggs på idrott och vilka konsekvenser elitsatsningarna får på längre sikt för alla som tränar.

-Gymnastiken är toppen av ett isberg där pressen blir särskilt tydlig, men problemet finns inom alla elitsatsningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Den farliga idrotten

Mer i ämnet