• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

”En Nato-debatt i sällan skådat samförstånd”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Sverige ser ut att vara på väg mot ett Nato-medlemskap i bred politisk enighet. Söndagskvällens debatt om Nato blev en uppvisning i sällan skådat samförstånd mellan regeringen och högeroppositionen. Endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet argumenterade emot ett medlemskap.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Det blev en total scenväxling när partiledardebattens andra timme inleddes. Under första timmen var tonen hetsig och stundtals fördömande när partiledarna debatterade integrationen och upploppen under påskhelgen. Anklagelserna haglade och det är uppenbart att det här kan bli en av de stora valfrågorna i september.

Men direkt efter pausen när Nato-frågan skulle debatteras blev det snarare ett samtal i samförstånd mellan statsminister Magdalena Andersson och oppositionsledaren Ulf Kristersson.

Någon debatt blev det i alla fall inte. Tvärtom verkade de rörande överens om hotet från Ryssland och den säkerhetspolitiska betydelsen av kriget i Ukraina. De var också helt överens om vikten av bred politisk enighet kring ett kommande beslut om ett eventuellt svenskt Nato-medlemskap.

Det enda Magdalena Andersson inte uttryckligen sa under söndagens debatt var hur hon själv ställer sig i frågan. Ett besked från henne och hennes parti lär dock komma inom en vecka. Socialdemokraternas partistyrelse förbereder sig för att fatta ett avgörande beslut nästa söndag.

Komiskt när Kristersson försvarar statsministern

Skulle Socialdemokraterna landa i ett ja till svenskt Nato-medlemskap, vilket det mesta tyder på, skapas en bred majoritet i riksdagen. Endast Vänsterpartiet och Miljöpartiet är emot Nato, övriga partier är för. Under partiledardebatten blev det närmast komiskt när M-ledaren Ulf Kristersson, som normalt bara har hårda ord att säga om regeringen, valde att försvara statsministern mot angrepp från Vänsterpartiet och Miljöpartiet. För Magdalena Andersson är det inget önskeläge att befinna sig i konflikt i en så tung fråga med två partier som hon sannolikt behöver bygga ett fortsatt regeringsinnehav på. Det är också en viktig förklaring till att Socialdemokraterna vill avgöra Nato-frågan innan valrörelsen.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet hoppas med sitt Nato-motstånd kunna locka tveksamma eller kritiska S-väljare. De använder likartade argument som socialdemokrater tidigare ofta har använt mot ett Nato-medlemskap, till exempel att Sverige blir en del av en kärnvapenallians och kommer att förlora möjligheten att bedriva en självständig utrikespolitik. Här intog Magdalena Andersson sin nya position och hävdade att Sverige, även som Nato-medlem, kommer att kunna bedriva en fortsatt självständig utrikespolitik. Nato-landet Norge är ett bra exempel på detta, framhöll statsministern.

V och MP står ensamma

Miljöpartiets Märta Stenevi drev linjen att ett eventuellt Nato-medlemskap bör prövas i en valrörelse då både Sverigedemokraterna och Socialdemokraterna var emot ett sådant i förra valet. Vänsterpartiets Nooshi Dadgostar lyfte fram Nato-länder som Turkiet och Ungern som farligt sällskap och varnade för att det kan få ödesdigra konsekvenser för Sverige.

Men Nooshi Dadgostar och Märta Stenevi var ensamma om sin Nato-kritik i söndagskvällens debatt. Övriga partiledare tonade ner eller ifrågasatte deras uttalanden.

Det svenska politiska systemet tycks alltså förbereda sig för en ansökan om ett Nato-medlemskap.

Historiskt har ofta vikten av bred enighet kring avgörande delar av utrikes- och säkerhetspolitiken lyfts fram av svenska politiker. Det ser alltså ut att kunna bli så även denna gång om också Socialdemokraterna landar i ett ja nästa söndag.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.