Foto: SVT

Så valde Agenda ämnena i partiledardebatten

Uppdaterad
Publicerad

I Agendas partiledardebatt på söndag 8 maj debatterar riksdagspartiernas ledare fyra ämnen: Integrationen, pensionerna, Nato samt energin och klimatet. Agendaredaktionens bedömning är att det inte ryms fler än fyra ämnen under två timmars debatt, om varje partiledare ska få möjlighet att berätta om sitt eget partis politik, och replikera på de andra partiernas förslag. Av tidsskäl måste vi alltså välja bort flera viktiga politikområden i partiledardebatten.

Integrationen

Ämnet aktualiserades av de våldsamma kravallerna i sex städer under påskhelgen, som reaktion på en högerextrem politikers planer att bränna Koranen i utsatta områden med hög andel utlandsfödda. Är oroligheterna ett symtom på dålig integration? Hur ska segregationen brytas? Vad vill partierna göra för att minska den höga arbetslösheten bland utlandsfödda och hur ska barn med utländsk bakgrund få större möjligheter att klara grundskolan?

Nyhetsbloggen

Pensionerna

Den socialdemokratiska regeringen har kommit överens med Vänsterpartiet och Miljöpartiet att höja pensionen för omkring en miljon pensionärer med i snitt 750 kronor i månaden. I ett motförslag vill Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna höja alla pensionärers pension, med i snitt 400 kronor. Båda förslaget höjer de sämst ställda pensionärernas pension med 1000 kr i månaden. De blir nu Centerpartiet som avgör vilket förslag som går igenom i Riksdagen. Förstärkningarna föreslås trots att Pensionsmyndighetens analys visar att pensionärer som grupp haft en bättre inkomstutveckling än löntagare.

Nato

Inom kort väntas regeringen besluta om Sverige ska ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato efter Rysslands storskaliga krig mot Ukraina. Frågan ses av många som en av de viktigaste i Sverige på många år. I den inledande duellen på sex minuter möts därför statsminister Magdalena Andersson (S) och högeroppositionens statsministerkandidat Ulf Kristersson (M). Hur resonerar de kring fördelar och nackdelar av ett medlemskap? I den allmänna debatten diskuteras också den snabba tidplanen för ett eventuellt medlemskap och om det svenska folket bör få möjlighet ta ställning till frågan i valet i höst, eller i en folkomröstning.

Energin och klimatet

På ett år har priset på bensin och diesel stigit mycket kraftigt. Även priset på el har stigit rejält, framförallt i södra Sverige, och nådde i vintras rekordnivåer. Riksdagen har beslutat om kompensation för elkunder och om sänkning av skatten på drivmedel. Flera partier vill sänka kostnaden för bilister ytterligare. Vad betyder lättnaderna för Sveriges möjligheter att nå klimatmålet om netto-noll utsläpp av växthusgaser 2045? Behovet av el väntas också stiga mycket kraftigt när industrin ställer om och svenskarna börjar köra elbil. Behöver Sverige fatta beslut om att bygga nya kärnkraftverk? Måste regler ändras så att färre kommuner lägger veto för att stoppa nya vindkraftverk?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet