En tjej med blont hår springer i en solig och grön skog.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Brutet finger och spräckt ögonbryn – träningen har inte varit dans på rosor. Häng med på Sanna Perssons resa mot klassikern i klippet ovan. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

En svensk klassiker trendar bland tjejer – Sanna tävlade med brutet finger

Publicerad

Med ett brutet finger och ett spräckt ögonbryn cyklade Sanna Persson i mål i Vätternrundan. Hon är en av fler tjejer som nu genomför en svensk klassiker. På sociala medier får man följa båda hennes framgångar men också motgångar.

Det har inte varit skadefritt sedan hon påbörjade sin tävlan. Se när Sanna Persson delar med sig av sin framsteg och bakslag i klippet ovan.

Organisationen En svensk klassiker märker nu av ett allt större intresse bland tjejer som vill ta sig an utmaningen.

Störst ökning ser de i gruppen tjejer i 25-35 års åldern.

– Det är verkligen en synbar förändring och det är unga tjejer som driver intresset runt klassikerloppen, säger organisationens vd Johan Grundin.

Vill visa svårigheterna

Sanna Persson från småländska Ljungby bor numera i Uppsala. Hon har bestämt sig för att klara klassikerloppen. På sociala medier delar hon flitigt klipp på sin träning.

Förhoppningen är att inspirera andra samtidigt som hon också vill visa upp att utmaningen kan vara tuff med flera motgångar.

– Det kan se ganska glamouriserat ut på sociala medier, därför lägger jag upp den riktiga sidan bakom också, säger Sanna Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.