Uppgifterna framkommer efter att Vattenfall själv ska ha anmält händelsen till den finska Energimyndigheten.
– Vi samarbetar med myndigheterna, och väntar på deras besked, säger Markus Fisher vid Vattenfalls medieavdelning, till Yle.
Enligt misstarnkarna ska Vattenfall ha erbjudit marknaden en mindre mängd el än vad det har funnits kapacitet att leverera. På så sätt ska priset ha drivits upp på elbörsen.
Riskerar miljardnota
Som exempel nämns en avvikelse den 5 maj förra året där Vattenfall uppges ha låtit bli att erbjuda marknaden 2000 megawattimmar el, skriver Yle vidare. Något som uppges ha påverkat slutkonsumenter negativt.
Vattenfall riskerar nu en miljardnota om det visar sig att energijätten har påverkat marknadspriset medvetet. Vid en fällning i marknadsdomstolen kan bolaget tvingas betala tio procent av den totala årliga omsättningen, som under 2022 landade på 21,3 miljarder Euro.
Vattenfall: ”Misstag”
Enligt Vattenfall handlar det om ett ”misstag”.
– Det att Vattenfall i det här fallet själv informerat om saken kan ändå påverka straffskalan, säger Antti Paananen, chef marknadsövervakningen vid den finska Energimyndigheten, till Yle.
SVT Nyheter har sökt Vattenfall, som hänvisar till den finska utredningen och avböjer att kommentera så länge den pågår.
Det handlar fallet om
Vid tre tillfällen under 2022 lämnade Vattenfall en felaktig mängd el till den finska elmarknaden via elbörsen Nord Pool. Vattenfall uppmärksammade själva felaktigheterna och anmälde dem till den finska elmyndigheten.
Vid ett av tillfällena sålde Vattenfall under ett dygn den 5 maj förra året 2 000 megawattimmar mindre el på elbörsen än vad man avtalat om.
Drygt fyra månader senare, även det under ett dygns tid, sålde bolaget den 15 oktober upp till 150 megawatttimmar i timmen mer än avtalet.
Relativt små förändringar i utbudet på elbörsen kan få stor påverkan på priset. Därför utreds nu händelserna om det kan ha varit marknadsmanipulation.
I ett mejl till SVT skriver Vattenfalls presschef Natalie Sial Berkman att de felaktiga leveranserna var ”budmisstag” och ”ett administrativt misstag – inte en avsiktlig marknadsmanipulation”
Även om händelserna inte var avsiktliga och skedde av misstag kan bolaget dömas till böter. De blir då sannolikt lägre än om felen var medvetna.