Sexologen: Svårare att träffa folk under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Rekommendationerna om att hålla social distans försvårar för singlar, oavsett om man söker en tillfällig relation eller längtar efter en långvarig partner.

– Vi vet att ensamhet ökar risken för en ordentlig dos av psykisk ohälsa, säger sexologen Kalle Norwald.

Antalet fall av klamydia har minskat under den här sommaren, jämfört med sommaren i fjol. Rekommendationerna om att undvika nya kontakter kan vara en av orsakerna, enligt Folkhälsomyndigheten.

– Vad jag märker via terapi och samtal hos mig är att det blir svårare att träffa folk. Att man är rädd för överföring och tycker att det är lite läskigt, säger sexologen Kalle Norwald.

Att ha mindre sex är inte per automatik ett problem. Däremot kan det bli det om man börjar må dåligt av det, säger Kalle Norwald.

– På längre sikt finns det en risk för sämre skattad fysisk och psykisk hälsa. Speciellt ifall man är en person som värdesätter sin sexualitet med andra.

”Mycket sorg”

För singlar som vill etablera en relation har pandemin varit påfrestande, säger Kalle Norwald.

– Med förhållningsreglerna från Folkhälsomyndigheten, och svårigheten att hitta arenor att umgås på, blir det här en påminnelse om att man är ofrivilligt ensam. För många är det här ett jättestort problem.

Relationscoachen Jeanette Vinberg har märkt av en känsla av uppgivenhet bland singlar som vill träffa en partner.

– Det har varit många samtal med kunder som är väldigt ledsna för att de inte har hittat någon och som inte vet hur de ska göra. Det är inte jättelätt att hitta en partner i dag så det finns mycket sorg med i bilden, säger Jeanette Vinberg.

– Det handlar inte bara om den här perioden, utan detta blir kulmen, man blir så påmind om ensamheten i isolering och kris.

Dejt på distans

Hon tycker inte att man ska vara rädd för att dejta, trots pandemin.

– Promenader är fantastiskt bra. Man kan promenera med distans för att känna av kemin. Man kan också ta en kaffe eller ha en picknick.

Krisen har fått effekten att fler vill ha långsiktiga relationer, och att fler vågar släppa detaljerade krav man tidigare haft på en potentiell partner, säger Jeanette Vinberg.

– En sak som har hänt under coronapandemin, som är väldigt fin, är att många har omvärderat sina värden. Vi har fått mer varma värden, och det är fler som kanske ger andra människor en chans på ett sätt de annars inte hade gjort.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.