Antalet fall av klamydia har minskat under den här sommaren, jämfört med i fjol. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Färre fall av klamydia den här sommaren

Publicerad

Antalet fall av klamydia har minskat under den här sommaren, jämfört med tidigare år. Att färre söker sig till mottagningar för att testa sig kan vara en orsak, en annan att pandemin lett till färre nya kontakter och färre nya sexpartners.

De bekräftade fallen av klamydia minskade med drygt tio procent under juli i år, jämfört med under samma månad förra året. I augusti låg minskningen på nästan 20 procent.

Att antalet smittofall i klamydia varierar mellan olika månader och år är inte ovanligt, om man jämför flera år bakåt i tiden. Men den här sommaren sticker ändå ut, enligt Inga Velicko, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

– Det kan variera från år till år, men man ser en mer påtaglig minskning, jämfört med tidigare år, under juli och augusti i år, säger hon.

Trolig coronaeffekt

Rekommendationerna om att undvika sociala kontakter med nya personer är en trolig orsak till minskningen, även om det är svårt att fastställa exakt vad det beror på, enligt Inga Velicko.

– Det kan finnas flera orsaker. Att provtagningsmottagningar inte har varit lika tillgängliga under sommaren, eller att folk inte har testat sig, antingen på grund av rädsla för att smittas av coronaviruset, eller på grund av att de har färre kontakter och inte behöver testa sig, säger Inga Velicko.

Färre fall av gonorré

Även antalet fall av gonorré har minskat under juli och augusti i år, jämfört med i fjol. I juli var det 30,4 procent färre fall än under samma tidsperiod förra året. I augusti låg minskningen på 36,9 procent.

Den totala mängden fall av gonorré är dock betydligt lägre än för klamydia, som är den vanligast förekommande könssjukdomen i Sverige. Därför ska man vara mer försiktig med att dra slutsatser utifrån statistiken över gonorré, enligt Inga Velicko, som säger att statistiken för klamydia är mer representativ för befolkningen i stort.

Antalet bekräftade fall av klamydia

2020:

Januari: 3168

Februari:  3109

Mars: 2855

April: 2295

Maj: 1996

Juni: 2397

Juli: 2608

Augusti: 2761

2019:

Januari: 2870

Februari: 2667

Mars: 2614

April: 2310

Maj: 2335

Juni: 2591

Juli: 2922

Augusti: 3444

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.