Eon menar att det, på grund av låga elpriser och höga skatter, inte längre är lönsamt att starta upp reaktorn som en tid stått stilla för renovering. Foto: TT

Eon vill stänga Oskarshamn 2

Uppdaterad
Publicerad

Reaktor 2 i Oskarshamn kommer inte att återstartas och blir därmed den första kärnkraftsreaktorn som stängs i den avveckling av de gamla kärnkraftsreaktorer som nu inletts. Det blir följden av ett principbeslut som huvudägaren Eon tagit. Man vill inleda förberedelserna för avställning och servicedrift av reaktorn.

SVT Nyheter har tidigare rapporterat uppgifter om att elbolaget vill stänga den andra reaktorn, något som Eon då, i början av juni, inte ville kommentera. Men nu meddelar man alltså att man vill stänga den. Enligt Eon är elpriserna historiskt och varaktigt låga.

– Förutsättningarna för elmarknaden har förändrats kraftigt de senaste åren. Historiskt och varaktigt låga elpriser i kombination med effektskatten på kärnkraft medför lönsamhetsmässiga problem för framför allt små reaktorer som 02, säger Jonas Abrahamsson, som är Eon:s Sverige-vd, till SVT Nyheter.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Eon kommer därför i kraft av sitt majoritetsägande i OKG, bolaget som äger Oskarshamn, att verka för att OKG beslutar om att inleda förberedelser för avställnings- och servicedrift av reaktor 2.

Straffskatt

– Det här är ett riktigt tungt beslut. Vi har en anläggning som har levererat el tryggt och säkert i 40 år och många fantastiska medarbetare som gjort ett bra jobb, säger Abrahamsson till TT.

Då reaktor 2 i dag står stilla och genomgår en omfattande renovering som skulle vara klar i december, innebär Eon:s beslut, som är en viljeinriktning, att reaktorn troligen aldrig kommer att startas upp igen.

Men även om huvudägaren nu bestämt sig är det upp till OKGs styrelse att ta det formella beslutet om nedläggning. Där ingår också Fortum som minoritetsägare, och det är först när beslutet tagits i denna styrelse som avvecklingsarbetet kan börja.

Fortum är dock tveksamma till att fasa ut kärnkraftsreaktorn Oskarshamn 2 redan till 2020, säger bolagets kärnkraftschef Tiina Tuomela till TT.

– Vi säger att vi skulle föredra fortsatt drift av Oskarshamn 1 och 2.

Eon menar att lönsamheten är för låg, hur resonerar ni?

– Vi håller med om att situationen i Sverige är utmanande, vi är också bekymrade över kärnkraftens konkurrenskraft. Men det är viktigt att studera alla alternativ innan man fattar ett så här stort beslut.

Fortum, som kontrollerar 45,5 procent av Oskarshamns kärnkraftverk, anser att det bör gå tjäna mer pengar genom att öka verkets tillgänglighet och se över effektiviteten.

Tungt

Också Ringhals framtid är osäker. Huvudägaren Vattenfall meddelade i april att man vill stänga Ringhals 1 och 2 cirka fem år tidigare än vad som var fastslaget i en tidigare plan, det vill säga senast 2020.

Eon är minoritetsägare i Ringhals och har begärt en fördjupad analys.

– På medellång sikt ser jag att Sverige kan få problem med att säkra en trygg elförsörjning när elpriserna är så låga att allt fler energianläggningar dras med låg lönsamhet, säger Jonas Abrahamsson till TT.

Skrotningen av reaktor 2 kommer att ta många år. Inga anställda sägs upp som en följd av beslutet. Elbolaget har sedan tidigare planerat för en stängning av den minsta reaktorn, Oskarshamn 1. Den ska tas ur bruk efter 2017.

Fakta: Oskarshamn

* Kärnkraftsverket Oskarshamn, med tre reaktorer, ägs av kraftbolaget OKG. Reaktorerna togs i bruk 1972, 1974 och 1985.

* OKG ägs i sin tur till 54,5 procent av Eon och 45,5 procent av Fortum. OKG har 900 anställda.

Källa: OKG

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kärnkraftsreaktorerna i Oskarshamn

Mer i ämnet