Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Estonias bogramp har bärgats

Uppdaterad
Publicerad

Estonias bogramp har bärgats. Undersökningen i samband med upptagningen av den viktiga pusselbiten pekar mot att den tidigare olycksbeskrivningen stämmer: Båten sjönk när bogvisiret lossnade, och hålen på fartyget uppstod i samband med att skrovet slog i bergrunden på botten.

– Det finns ingen annan rimlig förklaring, säger utredningsledare Jörgen Zachau.

Den senaste veckan har Statens haverikommision och motsvarande myndigheter från Estland och Finland jobbat dygnet runt med att undersöka Estonias vrak.

– Allt har gått enligt plan. Utöver det har vi dessutom lyckats göra mer än vi trott. Vi har kunnat åka genom hela fartyget och dessutom se hålet, som uppdagades i en dokumentär från 2020, inifrån, säger Jörgen Zachau, utredningsledare på Statens haverikommision.

Borrning tyder på berggrund

Undersökningen sker i ljuset av de frågor som uppstod i samband med att hålet på Estonias skrov upptäcktes. Enligt Jörgen Zacharu finns däremot inget som tyder på att en explosion orsakat skadorna på skeppet.

– Det troligaste är att en bergsrygg som båten landat på har orsakar hålet. Vi har tagit en borrkärna ett par meter från hålet och det är uppenbarligen berg, säger han.

– Det är den enda rimliga förklaringen, tillägger han. Det finns ingenting från insidan av hålet som tyder på att orsaken till hålet finns inuti båten.

Fick med bonusmaterial

Den tolv ton tunga bogrampen bärgades strax efter 02 natten mot tisdagen. Med sig i land har utredarna det material man ville få tag i – och lite till.

Bärgningen av bogrampen. Foto: Magnus Lejhall/TT

– Vi har utöver bogrampen lyckats plocka upp ett fönster från en hytt och en vajer som tillhör bogrampen. Det är en bonus, kan man säga. Vi kommer nu jämföra detta med skadebeskrivningen som finns i den gamla rapporten, säger Jörgen Zachau.

”Kommer att räcka”

Utöver undersökningarna vid vraket pågår utredningsarbete på annat håll. Bland annat intervjuas överlevare om natten då MS Estonia förliste 1994. 852 människor omkom och 137 personer kunde räddas.

Enligt Bäckstrand finns det nu tillräckligt med information för att med säkerhet kunna säga varför Estonia sjönk.

– Sammantaget tror jag absolut att det kommer att räcka, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Statens haverikommission/TT

Fakta: Därför undersöks Estonia igen

Beslutet att göra nya undersökningar vid Estonia grundar sig på fynd som visades upp i en dokumentärfilm från 2020. Tidigare okända hål i skrovet uppdagades och teorier om hur de uppstått presenterades.

Estlands olycksmyndighet bestämde sig för att inleda en ny utredning för att granska uppgifterna. Svenska och finländska myndigheter tillfrågades om att delta i utredningsarbetet.

Under sommaren 2021 och 2022 har man bland annat fotograferat utsidan av fartyget och tagit prover av bottnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.