Etikettexpert om Swishdebatten: ”Den som vill göra avdrag är syndaren”

Uppdaterad
Publicerad

Diskussionen om betalning efter en gemensam middag med vänner väcktes efter att en läsarfråga skickades in till Svenska Dagbladet. Nu svarar tidningens vett och etikettexpert Sofia Larsson på vad hon anser är rätt uppförandekod. Hon delar också med sig av tre konkreta Swish-tips i SVT:s Helgstudion.

Tidigare i veckan fick Svenska Dagbladet en läsarfråga från en person som haft en middagsbjudning för några vänner. Kutym i gruppen var att de delade på kostnader. När personen bad gästerna att swisha var det en som ville göra avdrag för fördrinken som denne inte druckit.

Frågan har skapat diskussioner och delats både på Instagram och Twitter, säger Sofia Larsson:

– Det är personen som ville göra avdrag för fördrinken som är syndaren. Det kan inte ha handlat om många kronor.

Ny Swishfunktion

Den nya tekniken och Swishfunktionen har underlättat idag, anser hon. Men hon säger samtidigt att bara för att möjligheten att swisha finns måste man inte göra det hela tiden, vilket också är hennes första Swishtips.

– Man behöver inte göra bokslut varje gång man ses, det kan vara ett ständigt givande och tagande, säger Sofia Larsson och fortsätter:

– Det kan ha en ömhetsbetygelse att det är ett pågående givande och tagande. Det tycker jag man ska vara mån om så länge det gäller småsummor, och om man har råd, alla har inte det.

Kutym och kommunikation

Ett annat tips är att se till att man har kutym i bekantskapskretsen kring betalningar, och att visa hänsyn. 

– Man ska ta hänsyn till den i bekantskapskretsen som har minst pengar, säger Larsson.

Det tredje och viktigaste tipset, enligt etikettexperten, handlar om att man i förväg ska kommunicera om man har tänkt dela på kostnader. 

– Du kan ingå i olika bekantskapskretsar och ha precis samma förhållningssätt om pengar. Men i en av kretsarna kan du ses som snål och den andra generös. Det här är något man hela tiden måste justera beroende på vem man umgås med, säger Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.