Den 24 januari 2020 rapporterar europeiska medier om de två första fallen av det nya coronaviruset från Kina, sars-cov-2, i Europa.
Franska Le Monde 24 januari 2020.
Statsepidemiolog Anders Tegnell, som ännu inte är folkligt känd utan beskrivs som ”smittskyddsexpert” av SVT Nyheter, säger att vi inte behöver vara oroliga i Sverige.
Knappt en vecka senare konstateras det första fallet i Sverige, den 31 januari, i Jönköping. Tegnell menar fortfarande att ”risken för en omfattande spridning i Sverige är låg”.
SVT Nyheter 31 januari 2020.
Oro på börsen
Coronaviruset sprids nu över hela världen och en tilltagande oro avspeglar sig på världens börser. Den 28 februari avslutas den sämsta börsveckan globalt sedan finanskrisen 2008.
Företag varslar om uppsägning även i Sverige. Bland annat SAS och hotellkedjan Nordic choice varslar vardera tusentals anställda. Den 12 mars faller Stockholmsbörsen 11 procent på bara en dag.
Amerikanska The Wall Street Journal 28 februari 2020.
WHO: Det är en pandemi
Den 11 mars 2020 deklarerar Världshälsoorganisationen, WHO, att den pågående spridningen av sars-cov-2 är en pandemi. Det är första gången sedan svininfluensan 2009 som WHO utfärdar en pandemi.
Brittiska BBC 11 mars 2020.
Som en ödets nyck avlider den första personen i Sverige i sviterna av covid-19 samma dag. Det första dödsfallet sker i Stockholm.
Expressen 11 mars 2020.
Restriktioner och slut på toapapper
Under de kommande två veckorna inför Sverige flera restriktioner som gäller än i dag. Bland uppmanas svenskarna att arbeta hemifrån så mycket det går.
Expressen 16 mars 2020.
En nationell hysteri att bunkra toalettpapper breder ut sig och butikshyllorna gapar tomma. På en presskonferens manar statsministern till lugn och säger att varukedjorna ”kommer att fungera”.
Spricka mellan generationer
Uppmaningen att äldre ska isolera sig – inte träffa familj och barnbarn – möts av skepsis från den äldre befolkningen. Debatten går het i sociala medier, på insändarsidor och i Sveriges Radios P1-morgon.
Dagens Nyheter 17 mars 2020.
Irena Pozar, chefredaktör på Veckorevyn, skriver i Expressen att ”gamlingarna måste skärpa sig” medan Barbro Hedvall i en DN-ledare förklarar varför de över 70 inte vill stanna hemma.
Skräcken: Att bli som Italien
I mitten av mars rapporterar den svenska vården att de vårdar covidsjuka på intensiven. Till en början handlar det om 10, 15 och 20 personer. I dag, ett år senare, vet vi att totalt 5 300 personer i Sverige fått iva-vård för covid-19.
Aftonbladet 17 mars 2020.
I Italien är utvecklingen i mars 2020 katastrofal med hundratals dödsfall varje dag. I slutet av mars sänder SVT Nyheter ett omtalat inslag från ett sjukhus i norra Italian.
De scener som utspelar sig i Italien skrämmer svenskarna samtidigt om sportlovsresor till och från Alperna i norra Italien pågår för fullt.
”Svenska strategin”
Innan mars månad är slut utmärker sig Sverige internationellt. Även om Sverige inför en rad restriktioner under mars 2020 så har andra länder redan gått mycket längre.
SVT Nyheter 25 mars 2020.
Danska skolor är stängda, inte svenska. Sverige har ett maxtak på 500 personer vid sammankomster medan Tyskland och Storbritannien vid samma tid har ett maxtak på två personer.
Restriktioner i mars 2020
12 mars
Allmänna sammankomster begränsas till max 500 personer.
14 mars
UD avråder från alla icke-nödvändig resor till alla länder. Vissa lättnader för länder inom Europa gjordes senare.
16 mars
Alla som kan arbeta hemifrån uppmanas att göra det.
Alla över 70 år uppmanas att stanna hemma.
18 mars
Distansundervisning för högskola, universitet och gymnasiet införs.
19 mars
EU stänger sin yttre gräns.
24 mars
All förtäring av mat och dryck på restaurang måste ske sittande.
29 mars
Allmänna sammankomster begränsas till max 50 personer.
31 mars
Nationellt besöksförbud på äldreboenden.