Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är det viktigaste om bråket mellan IF Metall och Tesla. Foto: Benjamin Fanjoy

Ett år med Teslastrejk: ”Kan hålla på hur länge som helst”

Publicerad

Teslastrejken har pågått i ett år. Läget är låst och inga förhandlingar pågår mellan parterna.

– Jag tror inte att Elon Musk kommer att ge sig, säger experten Christer Thörnqvist.

Den 27 oktober 2023 meddelar IF Metall att verkstadsarbetare vid Tesla går ut i strejk på elbilsföretagets samtliga egna verkstäder i Sverige. Facket kräver att bolaget ska teckna kollektivavtal, vilket skulle ge personalen samma villkor som kollegorna i branschen.

Efter ett år av strejk är positionerna låsta.

Teslastrejken

– Vi visste att det skulle bli långdraget, men vi bedömde att vi behövde pröva frågan om kollektivavtal, säger IF Metalls ordförande Marie Nilsson.

Hur länge kan strejken pågå?

– Så länge våra medlemmar orkar. Vi har egentligen inte några ekonomiska ramar, det handlar inte om så många personer vi behöver betala ersättning för.

Tre personer i reflexvästar med texten ”Konflikt” och ”IF Metall” diskuterar på en väg i ett industriområde. I bakgrunden syns byggnader och en lastbil. Temperaturen verkar vara kall och himlen är mulen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Kerstin Wernald, avdelningsordförande IF Metall Jönköping, varför det är så viktigt för dem att Tesla tecknar ett kollektivavtal. Foto: Jonas Tubbin/SVT

Just nu strejkar enligt IF Metall drygt 50 anställda av totalt ungefär 130 anställda på Teslas elva verkstäder i Sverige.

– Det hade varit betydligt bättre om fler hade anslutit. Vi hade nog innan strejken behövt förvissa oss om att alla medlemmar förstår vad ett fackligt medlemskap innebär, att det inte bara är rättigheter utan också skyldigheter, säger Marie Nilsson.

– Sedan borde vi kanske förstått att Tesla skulle hämta arbetskraft från andra länder, det vi kallar strejkbryteri. Men det hade vi inte räknat med, det är en helt ny företeelse för oss som var svårt att förutse.

”Kan hålla på hur länge som helst”

Christer Thörnqvist, docent i arbetsvetenskap vid Högskolan i Skövde, har svårt att se vad som kan få igång de frusna förhandlingarna mellan parterna.

– Det skulle kunna vara att Musk tappar intresset för att driva frågan vidare, men jag tror inte att han kommer att ge sig. Och parterna kan aldrig slå hål på varandra ekonomiskt, de kan hålla på hur länge som helst. IF Metall har enorma strejkkassor och Tesla har mycket pengar.

– Men från ett amerikanskt perspektiv är samtidigt ett år inte så mycket, det är inte samma organisering av arbetsmarknaden där som i Sverige och Europa med arbetsdomstolar och liknande, utan man är van att parterna själva försöker lösa konflikter. Till exempel var Hollywoodstrejken ju långvarig.

Kommer Tesla gå med på kollektivavtal?

– Jag tror inte det, men man ska aldrig säga aldrig. Till exempel Amazon och Bezos fick ju faktiskt göra det. Men det var så många fler inblandade.

SVT Nyheter söker Tesla. Till SVT Nyheter Skåne skriver Tesla Sverige i en att man ”inte finner någon anledning att teckna ett kollektivavtal eftersom Tesla redan erbjuder likvärdiga eller bättre avtal än de som omfattas av kollektivavtal”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Teslastrejken

Mer i ämnet